Kom uit je stoel

Kom uit je stoel

De hele dag achter je bureau zitten is niet zo goed voor je. Mensen zijn gemaakt om te bewegen, maar met een kantoorbaan is dat nogal lastig. Je wordt sneller dik, maar dat niet alleen: uit recent onderzoek blijkt ook dat te lang zitten het risico op diabetes verdubbelt en de kans op een hartaandoening fiks vergroot.

De meest beangstigende uitkomst van dit onderzoek onder 80.000 mensen is misschien nog wel dat deze risico's ook gelden voor mensen die regelmatig sporten.

Als je lang achter elkaar stil zit, veranderen de enzymen in je spieren. Dat kan leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel. Veel sporten helpt daar niet tegen, omdat die veranderingen heel snel plaats kunnen vinden.

Wetenschappers zijn het er niet over eens hoeveel we precies zouden moeten bewegen gedurende de dag, maar als je meer dan 60% van de tijd dat je wakker bent (ongeveer 9,5 uur) stil zit, dan is het geen slecht idee dat patroon te doorbreken. Met stilzitten wordt niet alleen achter een bureau zitten bedoeld, maar ook op de bank voor de tv.

Thuis kan even bewegen heel makkelijk: sta op en loop een rondje als de reclame op tv begint, of pak een glas drinken. Hetzelfde kun je doen als je een boek leest, na ieder hoofdstuk bijvoorbeeld. Probeer bij elke zittende activiteit een moment te vinden waarop je een beweegpauze in kunt lassen.

Op je werk is zo'n beweegpauze een stuk lastiger. Je kunt niet de hele dag op neer gaan draven, natuurlijk. En het is ook heel verleidelijk om te blijven zitten als je lekker geconcentreerd aan het werk bent. Doorbreek dat patroon toch. Hier zijn een paar kleine tips waar je al een eind mee komt:

Zet een wekker

Stel een alarm in op je telefoon of computer, dat je eraan herinnert dat je om de 30 minuten even op moet staan. Dat hoeft maar twee minuutjes te zijn. Loop een klein rondje en zwaai eventueel je armen los.

Loop naar je collega toe

Probeer zoveel mogelijk e-mailcontact met rechtstreekse collega's te vermijden. Een mailtje sturen is misschien wel het makkelijkst, maar het is gezonder om even naar die collega toe te lopen. En het is nog gezelliger ook.

Neem een glas of een kleinere mok

In plaats van een flesje water naast je neer te zetten, kun je ook een glas pakken. Als dat leeg is, moet je wel weer naar de kraan lopen om het te vullen. Hetzelfde geldt voor je koffie- of theemok. Als je een wat kleinere maat kiest, is 'ie sneller leeg en kun je eerder weer een loopje naar de koffieautomaat maken.

Gebruik een sta-bureau

Op veel kantoren zijn de bureaus zo gemaakt dat je ze in hoogte kunt verstellen. Jouw bureau is vast precies op jouw lengte ingesteld. Onthou die positie precies, voor als je wilt zitten, maar draai het bureau zo nu en dan omhoog om een tijdje te staan. Door afwisselende houdingen blijft je lichaam fitter.

Bron: womenshealthmag

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, gezondheid, diabetes
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?