Verbeter je sportprestaties met yoga

Verbeter je sportprestaties met yoga

Wat heb je bijvoorbeeld als hardloper aan yoga? Nou, heel veel! De combinatie van yoga en andere sporten biedt een gezonde balans tussen lichamelijke conditie, kracht, flexibiliteit en ontspanning.

Balans in spierbelasting
Hardlopers hebben over het algemeen sterke benen, maar dat betekent niet dat alle beenspieren goed ontwikkeld zijn. Bij de ene sport gebruik je weer heel andere spieren of spiergroepen dan bij de andere sport. Hardlopen en fietsen zijn sporten met herhalende bewegingen. Dit betekent dat je bepaalde spiergroepen zwaarder belast, wat kan leiden tot blessures. Yoga versterkt niet alleen de beenspieren, buik- en rug spieren worden ook versterkt, wat de loop- en/ of fietshouding ook weer kan verbeteren. Kortom bij Yoga worden vrijwel alle spiergroepen getraind, waardoor een disbalans in spierbelasting kan worden voorkomen. 
 
Flexibiliteit
Daarbij zorgt yoga voor flexibiliteit, waardoor spieren  niet alleen kort getraind worden, zoals bij hardlopen en bij fietsen het geval is, maar neemt de bewegingsvrijheid toe (met name in de hamstrings). Flexibele spieren kosten minder energie om in beweging te krijgen en te houden.
 
Houding
Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door het beoefenen van yoga wordt je ook bewuster van je houding en kun je deze zelf aanpassen.
 
Ademhaling
Yogaoefeningen gaan vaak gepaard met ademhalingsoefeningen. Dit verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. Door de diepe ademhaling, die in de meeste vormen van yoga gebruikt worden, blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen. Een betere ademhaling is voor een sporter belangrijk om tot betere prestaties te kunnen komen.
 
Mindfull
Ook staan mensen die yoga beoefenen bewuster en meer mindfull in het leven. Als sporter richt je je vooral op het lichamelijke, maar door yogaoefeningen kun je leren geconcentreerder en kalmer te bewegen. Je kunt makkelijker de aandacht bij jezelf houden. Mensen die aan yoga doen zeggen kalmer en minder gespannen te zijn. Dat zou kunnen komen omdat er minder stresshormonen worden aangemaakt, waardoor er een gevoel van rust ontstaat. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het hormoon oxytocine (ook wel knuffelhormoon genoemd) wordt gestimuleerd door yoga. Dit hormoon geeft het gevoel van verbondenheid met anderen.
 
Yoga en afvallen
Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende oefeningen. De meeste mensen kiezen ervoor om bepaalde series oefeningen te doen die de belangrijkste spiergroepen van het lichaam behandelen. Vrijwel alle oefeningen leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast zijn er nog de ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht zuurstof naar het bloed te brengen. Hierdoor neemt de absorptie van zuurstof toe en worden gifstoffen sneller uit het bloed uitgescheiden. Yoga biedt onder meer oefeningen waarbij je met kracht alle zuurstof uit je longen uitademt, waarna je een basis hebt gelegd voor zeer heilzame inademingen. Hierdoor krijgt het hele lichaam meer zuurstof en gaat sneller energie verbranden.
 
Wist je dat?
  • Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen beter presteren op school als ze geregeld een lesje yoga krijgen.
  • Een American football team yoga heeft opgenomen in hun trainingsprogramma
  • Yoga ook klachten kan verminderen bij bepaalde aandoeningen, waaronder het prikkelbare darm syndroom. Maar ook hartpatiënten blijken baat te hebben bij yoga.
  • Yoga kan helpen pijn te verlichten; zowel lichamelijke- als emotionele pijn.
  • Er speciale Run & Yoga programma's worden aangeboden, die zeer effectief blijken.
Ben jij klaar om een flexibele, mindfull en vooral betere sporter te worden?

Trefwoorden van dit artikel: yoga, sportprestaties, balans
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Mindfull of Mindful Gr, Martijn Mensink www.mindfulrun.nl (met 1 L :-)

Martijn , 01 oktober 2014

En daarom organiseren wij workshops waarin yoga en hardlopen gecombineerd wordt! 4 combilessen van 90 minuten yoga-hardlopen-yoga gegeven door 2 gecertificeerde trainers; een yogalerares en een hardlooptrainer. Je kunt ons vinden onder de naam Sukhino Running.

Elvera Nien, 08 maart 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?