Rekoefeningen tegen rugklachten

Rekoefeningen tegen rugklachten

Wanneer je last hebt van lage rugklachten waarvoor geen duidelijke oorzaak is aangetoond, is het belangrijk om in beweging te blijven. Door 5 tot 10 minuten per dag te stretchen kun je ervoor zorgen dat je rug soepel blijft en pijnklachten aanzienlijk verminderen. Hier volgen eenvoudige rekoefeningen die je thuis kunt doen.

Knieën naar je borst 
Ga op je rug liggen met de knieën gebogen en de hakken van je voeten op de vloer. Plaats beide handen achter de  knieën en breng beide knieën naar de borst. Houd dit een aantal tellen vast. Wil je wat meer rekken, kun je de oefening met 1 been tegelijk uitvoeren en het been vervolgens wat uitstrekken. Je voelt dan een rek aan de achterkant van het bovenbeen.

 

 
Lage rugspieren rekken 
Ga in een uitgestrekte houding op de grond liggen, met de armen naar de zijkanten (90 graden t.o.v. je lichaam), plaats je voeten plat op de grond zo dicht mogelijk tegen de billen. Je knieën wijzen nu naar het plafond. Zorg ervoor dat je onderrug ontspannen de grond raakt . Laat je knieën rustig naar links vallen, probeer de knieën bij elkaar te houden en zo ver mogelijk naar de grond te draaien. Je kunt nu voorzichtig je hoofd naar rechts draaien. Houd dit 10 seconden vast en kom weer terug naar de beginhouding. Herhaal de oefening met de knieën naar rechts en het hoofd naar links. Blijf terwijl je de oefening doet rustig uitademen. Forceer het niet, laat de zwaartekracht het werk doen en concentreer je vooral op het ontspannen van het lichaam. 

 
 
Hol bol 
Ga op handen en knieën op de grond zitten. Zorg ervoor dat de knieën onder je heupen staan en de handen onder je schouders. Beweeg nu rustig van een holle houding naar een bolle houding en neem je hoofd voorzichtig mee. 
 

Trefwoorden van dit artikel: rugklachten, rugpijn, rekoefeningen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

In mijn ervaring zorgt het stretchen voor een gevoel van instabiliteit. Daarom wandel ik graag en heb ik leren zitten met minimaal aangespannen middenrif. Te veel rekken en strekken kan de problemen ook verergeren. https://de-akker.nl/therapie-behandeling/fysiotherapie-specialisaties/orthopedische-revalidatie/

Pim, 16 april 2018

Bestaan dr nog meer rekoefenigen voor mijn rugklachten, b.v.b dank..Elsschepers

Els schepers, 06 april 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?