Spierpijn bestrijden

Spierpijn bestrijden

Spiervermoeidheid, overbelasting en blessures kunnen oorzaken zijn van spierpijn, maar het hoeft niet alleen met sport te maken te hebben. Voorkomen is beter dan genezen, maar gelukkig zijn er ook verschillende methoden om de genezing van spieren te bevorderen.

Wanneer je spierpijn hebt betekent dit dat je spieren zich verzetten. Er zijn verschillende manieren op spierpijn te verzachten of te bestrijden, maar elke vorm van verzachting is afhankelijk van het soort spierpijn en van de persoon zelf.
 
Rust
Het meest voor de hand liggende om te doen is rust nemen. Als de pijn optreedt tijdens een activiteit, stop dan onmiddellijk om meer pijn te voorkomen. Vermijd zware fysieke belasting voor tenminste 48 uur. Een warm bad of warme douch kan ook voor verlichting zorgen. Kijk hier ook eens voor verschillende hulpmiddelen van Medisana die kunnen helpen je lichaam de nodige ontspanning en verzorging te geven.
 
Massage
Een goed middel om spierpijn te verzachten of te bestrijden is massage. Dit kun je zelf doen of je partner vragen om je te masseren. Wanneer de spierpijn voortkomt uit een blessure of overbelasting is het verstandig om de massage door een fysiotherapeut of sportmasseur te laten doen, om spierbeschadigingen te voorkomen en om te leren hoe je met jou spierpijn om moet gaan of hoe je het de volgende keer zelf kunt behandelen. 
 
Koelen
Koelen van de spieren waar je pijn hebt kan de pijn verlichten. Koelen kun je doen met een coldpack (een aanrader is om dit standaard in de vriezer te hebben liggen), maar wat ook goed werkt is een zak bevroren groenten. Let wel op dat je niet te lang ijs op je spier legt, bij voorkeur in sessies van 10 minuten.
 
Stretchen
Stretchen kan helpen bij het voorkomen van de vorming van littekenweefsel. Beweeg hierbij wel langzaam naar de stretch toe tot je een zachte, lichte spanning voelt. Stop onmiddellijk wanneer je pijn voelt. Stretchen wordt niet aanbevolen als je vermoedt dat je een spierscheur hebt. Laat bij stretchen de zwaartekracht zijn werk doen en forceer de stretch niet. Hou de stretch een tiental seconden vast in dezelfde positie. Stretchen zorgt er tevens voor dat de spieren soepel blijven, waardoor de pijn sneller weg kan trekken.
 
Ga naar de dokter
Wordt de pijn erger en heb je het vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen spierpijn, ga dan langs de huisarts, deze kan de juiste diagnose stellen. Medische hulp kan noodzakelijk zijn als de symptomen verslechteren, de pijn scherper wordt, blauwe plekken ontstaan, de zwelling toeneemt of als de pijn langer dan een week duurt. De arts kan je advies geven en eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut die kan helpen de spierfunctie te herstellen. 
 
Spierpijn de volgende keer voorkomen
Om de spierpijn in het vervolg te voorkomen is het belangrijk de spieren te trainen. Hierdoor vergroot je de belastbaarheid en de sterkte van de spier. Naast het trainen is het ook belangrijk om regelmatig te rekken en te stretchen. Als je van jezelf weet wat je zwakke plekken zijn – dus welke spieren minder sterk zijn – is het aan te raden om een stretch in je schema op te nemen. En ook een massage kan helpen om spierpijn te voorkomen, want door het masseren neemt de bloedsomloop toe, waardoor het herstel tot wel 30% kan versnellen. Daarnaast kan het ook liggen aan je houding tijdens bepaalde bewegingen. Wanneer je een verkeerde houding aanneemt tijdens activiteiten, kan dit niet alleen voor spierpijn zorgen, maar ook voor blessures. Vraag bij twijfel over een houding altijd een sportinstructeur of een maatje.
Vergeet niet dat spieren ook rust nodig hebben en ontspanning is daarom van belang. Spieren hebben naast training ook rust en herstel nodig. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Medisana biedt verschillende handige hulpmiddelen die je lichaam verzorgen en ontspannen: relax, geniet en verzorg je lichaam goed; wees zuinig op je eigen lichaam! 
 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?