Vraag je teveel van je carrière, of niet genoeg?

Vraag je teveel van je carrière, of niet genoeg?

Veel mensen bewegen door het leven met een diepe ontevredenheid over hun carrière. We kunnen bijna iedereen in een van de twee hieronder beschreven "kampen" plaatsen als het gaat om carrièregerelateerde ellende.

Het ene kamp blijft streven naar een carrière die hen zal behandelen als royalty; aanzien, intellectueel stimulerende projecten, het verlangen naar ultieme waardering in de dagelijkse taken. Dit kamp wordt meestal gekenmerkt door een verlangen naar perfectie en de vraag: ‘Moet ik niet op zoek naar iets beters?’ Het gevolg van deze zoektocht naar bevestiging is dat je vaak het gevoel hebt vast te zitten. De realiteit blijkt namelijk niet overeen te komen met de carrière waar je altijd van hebt gedroomd. De torenhoge verwachtingen en de focus op glinsterende fantasieën zorgen voor een blokkade en ontevredenheid, zonder de juiste stappen te zetten.

Daarentegen is het andere kamp tevreden met wat ze hebben en leggen zich neer bij het feit dat ze eigenlijk helemaal niet tevreden zijn met hun huidige carrière. Ze hebben de neiging om te geloven dat ‘je best doen’ goed genoeg is en zijn dankbaar dat ze überhaupt een baan hebben. Vaak heeft deze groep mensen al jarenlange ervaring, staat het salaris al jaren vast en zijn ze eigenlijk losgekoppeld van hun ware ambities. Deze groep mensen wonen in een bekrompen realiteit en kunnen zich soms iets beters niet eens meer voorstellen.
 
Onze carrière is niet per definitie bepalend voor ons geluk, maar het is wel hetgeen waar we het grootste deel van de dag mee bezig zijn. Het zou daarom fijn zijn als we tevreden zijn met ons werk, er positieve energie uit halen en we onze dromen niet tegen laten houden door angst. Ben jij tevreden met je carrière of zou er ook wel wat mogen veranderen? Stel jezelf eens de volgende vragen en probeer zo eerlijk mogelijk antwoord te geven.
 
1.      Wat is de kern van je behoeften?
Bijvoorbeeld:  hoeveel geld heb je nodig om te leven en te doen wat je graag wilt? Wat is het minimum aantal werkuren die je zult moeten werken om dat te bereiken? Wil je graag een uurtje per dag voor jezelf om bijvoorbeeld te sporten, een wandeling buiten te maken en hoe is dat mogelijk? We zijn een aanpasbaar soort, dus daag jezelf uit om na te denken over wat je écht nodig hebt.
 
2.      Wat kan je loslaten om vooruit te gaan?
Laat die salaris verwachting eens los. De focus op je carrière is minder belangrijk dan de focus op een gelukkig leven. Laat de dingen gaan die je niet gelukkig maken en kies vaker voor jezelf. Wanneer jij gelukkig bent, zul je zien dat het geluk naar je toekomt zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Kies voor positiviteit en mensen om je heen die je verder helpen in plaats van je tegenhouden.
 
3.      Wat is je hoofdwens en wat zijn je sub-verlangens?
Het onderwerp van deze wens kan de kwaliteit van leven zijn, een niveau van voldoening die belangrijk is voor jou. Ga vervolgens op zoek naar mogelijkheden om je hoofdwens te realiseren. Je kunt ook denken aan vrijwilligerswerk waar je veel voldoening uit kunt halen of een creatieve hobby  of een extra uurtje sporten om hier positieve energie uit te halen.
 
4.      Wat kan je doen om een stapje hogerop te komen in mijn huidige situatie?
Wees niet bang om bij een volgende jaarlijkse beoordeling te vragen om loonsverhoging, een uitdagend project of het bijwonen van een cursus of een evenement die je functioneren ten goede komen.
 
5.      Wat kan je doen om jouw horizon te verbreden?
Velen van ons zijn vaak bang om te denken in mogelijkheden wanneer we een vaste baan hebben. Probeer je visie eens te vergroten door te praten met andere mensen; schuif tijdens de lunch bijvoorbeeld eens aan bij andere collega’s. Of kies eens voor een nieuwe activiteit om zo tot nieuwe ideeën te komen. Doe gewoon eens gek, omdat het kan. Je zult merken dat het je zal helpen.
 
6.      Wat inspireert je om groter te dromen?
Ga eens na welke mensen en ideeën je inspireren. Laat je niet tegenhouden door angst, maar wees moedig en volg je hart. Pak eens een stapel oude tijdschriften en knip en plak je eigen carrière moodboard in elkaar. Het zal je niet alleen positieve kracht geven, maar ook inzichten en vertrouwen dat het mogelijk is.

Trefwoorden van dit artikel: carriere, tevreden met je werk, gelukkig
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?