Eieren eten voor een strakke buik

Eieren eten voor een strakke buik

Het meest besproken lichaamsdeel bij zowel mannen als vrouwen is toch wel de buik. Of het nu gaat om een platte, strakke buik of een sexy six-pack, we doen alles voor een paar mooie buikspieren. Wist jij al dat dé basis daarvan in de keuken ligt?

Het is niet een mooi verhaaltje, maar bewezen realiteit. Natuurlijk gaat het gepaard met de nodige lichaamsbeweging wat ervoor zorgt dat je buikspieren vorm krijgen, maar het feit blijft dat de basis voor je buikspieren wordt gelegd bij wat er op je bord ligt. Eieren helpen bij het krijgen van strakke, sterke buikspieren. Hier volgen 5 verklaringen.

 

1.      Eieren geven een verzadigd gevoel

Eiwit geeft langer een verzadigd gevoel, wat betekent dat te veel eten makkelijk voorkomen kan worden door het eten van voldoende eiwitten. Zie eieren niet alleen als ‘lekker bij het ontbijt’, maar een gekookt eitje kan ook prima als tussendoortje gegeten worden. Een hardgekookt eitje in combinatie met groete en fruit zal helpen tegen lekkere trek. Daarbij zorgt de combinatie van eiwit en vet, zoals de samenstelling van een ei, ervoor dat er minder hormoonsignalen naar de hersenen worden gestuurd die je vertellen dat je honger hebt en meer hormonen die zorgen voor het gevoel van verzadiging. Het eiwit in eieren stimuleert ook de aanmaak van het hormoon glucagon. Dit hormoon bevordert de verbranding van opgeslagen koolhydraten en vetten.

2.      Magere eiwitten

Je hebt het vast al vaker gehoord: ‘je bent wat je eet’. Magere eiwitten vormen de basis van spiermassa en spieren verbranden vet. Een ei bevat 6 gram eiwit en 5 gram vet. Het is waar dat 60% van een ei bestaat uit calorieën van vet, maar dat neemt niet weg dat ze in verhouding caloriearm zijn met slechts 70 Kcal per stuk en bevatten ze ook nog een behoorlijke hoeveelheid vitaminen en mineralen. Je zou denken dat de gezonde eiwitten alleen uit het eiwit komt, maar dit klopt niet. Slechts 3,5 gram eiwit komt uit het witte deel van het ei en de overige 2,5 gram eiwit zit samen met vitaminen (waaronder vitamine D) en mineralen (zoals ijzer) in de dooier. Door voor een ei te kiezen als tussendoortje bouw je dus aan vetverbrandende spiermassa en stevige buikspieren. Wees dus niet bang om een heel ei te eten, want alleen dan profiteer je van de voordelen die eieren te bieden hebben.

3.      Bloedsuikerspiegel in balans

Studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het eten van een eiwitrijk ontbijt, zoals met eieren, kan helpen bij het verliezen van gewicht, het verlagen van het BMI en een slankere taille en dat in vergelijking met een ontbijt gelijk in calorieën, maar lager in eiwitgehalte. Bovendien hebben de bevindingen aangetoond dat mensen met een eiwitrijk ontbijt minder hongergevoel vervaarden, dan mensen met een ontbijt op basis van brood. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals broodjes, veroorzaken een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel, dat leidt tot een sterke daling en het honger gevoel versterkt. Daarentegen zorgen eieren ervoor dat de insuline niveaus in evenwicht blijven gedurende de dag, wat ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt over een langere periode. 

4.      Spierherstel

Eieren bieden alle 9 essentiële (onmisbare) aminozuren, de bouwstenen van gezonde spieren. De dooier alleen, bevat 240 mg leucine, het aminozuur dat spierherstel bevordert. Om je buikspieren strak en sterk te houden is niet alleen de spieropbouw belangrijk door te sporten, maar zeker ook het spierherstel na een training. Door het eten van eieren zal je lichaam sneller herstellen, waardoor je eerder fit bent voor de volgende training. Sporten zal fijner en effectiever zijn wanneer je fit en gezond bent, dus eet meer eieren.

5.      Goedkope eiwitten

Naast de eenvoudige bereiding zijn eieren ook nog eens een van de goedkoopste magere eiwitten. Je krijgt voor een ei een hoge kwaliteit eiwit voor een klein prijsje. De bereiding is snel, eenvoudig en veelzijdig. Hard gekookt, gebakken, roerei, omelet, enz. Je kunt eieren dus koken of bakken met verschillende texturen en smaken om het interessant te houden voor je smaakpapillen. Daarbij zijn eieren gekoeld tot 4 weken houdbaar. 

Strakke buiken zijn dichter bij met een voeding rijk aan eieren! Hier volgen een aantal actiepunten om meer eieren te eten:

  • zorg ervoor dat je altijd een pak eieren in de koelkast hebt staan
  • Kies eens voor een gekookt eitje als snack tussendoor, snijd een ei door je salade of maak er een lekkere wrap mee.
  • Vervang voedingsmiddelen met een hoog gehalte verzadigd vet, zoals kaas, door ei (bijvoorbeeld op brood).
  • Eet eieren in zijn geheel. Door de dooier te laten liggen mis je essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten.
  • Eet eieren in combinatie met vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten om de honger te stillen.


Trefwoorden van dit artikel: eieren, buikspieren, eiwitten
 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?