Eieren, de voordelen

Eieren, de voordelen

Eieren zijn caloriearm en gezondheidsbevorderend. Een ei bevat 6 gram eiwit en alle 9 essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Eieren zijn een van de zeldzame voedingsmiddelen met natuurlijk vitamine D. Eieren zijn gezond en zolang je inname van verzadigd vet laat is, passen eieren prima binnen een dieet.

Eieren en cholesterol
Eieren hebben dankzij hun hoge gehalte aan cholesterol een slechte reputatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat het cholesterol in eieren veel minder effect heeft op onze slagaders dan eerder werd gedacht. Vooral voeding rijk aan verzadigd vet is de boosdoener van slagaderverstoppingen. In verschillende studies werd er getest in hoeverre cholesterol uit eieren het ‘slechte’ cholesterol verhoogt, maar eieren blijken vooral het ‘goede’ cholesterol te verhogen. Het is niet zo dat we nu maar onbeperkt eieren kunnen eten, want eieren bevatten ook vetten die in grote hoeveelheid het risico op hart- en vaatziektes wel kunnen verhogen. Ook de cholesterolgevoeligheid is van invloed op een cholesterolrijke voeding. 

Eieren en sporters
Het eten van kippeneieren biedt ook voordelen voor sporters. Eieren zorgen voor het behoud van spiermassa en versnellen het herstel na het sporten. Eieren helpen zelfs bij het voorkomen van blessures en houden het energieniveau op pijl dankzij de vitamines en mineralen die ze bevatten.

Herstel
Spiervezels raken door het sporten licht beschadigd en door eiwitten herstellen spieren weer. Een ei levert 6 gram eiwit. Mensen met regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen 1,4 – 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te nuttigen. Op basis van deze aanbevelingen heeft een volwassen persoon van 70 kg tussen de 98 en140 gram eiwit per dag nodig. Hierbij wordt sporters aangeraden om eiwitten vlak voor of net na het sporten te nemen, omdat dit bij kan dragen aan het behoud van spiermassa en versnelt het herstel van spieren.

IJzer
Sporters profiteren ook van het ijzer in eieren. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat onvoldoende ijzer inname de sportprestatie negatief kan beïnvloeden, door verminderde energie/ lagere stofwisseling en een verminderde werking van het immuunsysteem. IJzer is een essentieel onderdeel van het hemoglobine gehalte, dat een belangrijke rol speelt bij de transport van zuurstof naar de cellen. Hierdoor functioneren spieren. Bij een ijzergebrek kan er bloedarmoede ontstaan en kan er vermoeidheid optreden. Het eten van een groot ei levert 0,72 milligram ijzer. Het Nederlandse voedingscentrum heeft een aanbevolen hoeveelheid vastgesteld van 9 mg voor mannen en 15 mg voor vrouwen per dag. 

Fosfor
De impact van sporten zorgt voor druk op gewrichten. Een manier om ervoor te zorgen dat je botten een optimale dichtheid behouden is er voldoende fosfor nodig. Zo’n 85% van alle fosfor in het lichaam wordt gevonden in botten en tanden. Het speelt ook een rol in energie metabolisme en filtratie van afval. Voldoende inname van fosfor kan spierpijn verminderen na een intensieve training. Het eten van een groot ei geeft 90 milligram fosfor, dat is tussen de 6 en 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.
Vitamine-B
Voldoende inname van B-vitaminen helpt bij het verbeteren van sportprestaties. De  B-vitaminen die eieren bevatten helpen het metabolise verhogen en leveren energie door de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen naast het vervoeren van zuurstof naar de cellen ook voor een  gezond hart. De behoefte aan vitamine-B  kan zelfs toenemen als je traint met een hoge intensiteit. Een tekort aan vitamine-B kan spierkrampen, vermoeidheid, bloedarmoede of ademhalingsproblemen veroorzaken.


 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?