5 grootste sportfabels

5 grootste sportfabels

We krijgen vaak goed bedoeld sportadvies van familie, coaches of vrienden. Hier volgen een aantal waardeloze, verouderde sportadviezen die we maar beter links kunnen laten liggen.

Als je gewicht wilt verliezen, moet je trainen
Niet waar. Dat is wat mensen, die fitnessapparaten en trainingsprogramma’s verkopen, je graag willen laten geloven. Maar als je echt wilt afvallen is de enige optie: je voedingspatroon onder controle krijgen. Lichaamsbeweging is goed en heel gezond, maar het verliezen van gewicht betekent simpelweg minder calorieën nuttigen. Onlangs is hier onderzoek naar gedaan waaruit bleek dat de westerse bevolking geen verschil in calorieverbranding bleek te hebben, terwijl we meer sporten.

Het is dus niet de passieve leefstijl die ons ‘dik’ maakt, maar het is een inname probleem. Het gevaar waar velen van ons zich schuldig aan maken is het ‘crashen’, een veel te lage calorie-inname, waardoor het bekende jojo-effect ontstaat zonder blijvend resultaat. De waarheid: de sleutel tot succesvol afvallen is het eten van minder calorieën, maar wel voldoende! Om jezelf een voorsprong te geven kun je het best op zoek gaan naar een afval-maatje. Volgens een recente studie kunnen mensen die samen afslanken elkaars resultaat positief beïnvloeden. Dit verklaart ook waarom mannen en vrouwen die samen afvallen blijvend succesvol behalen.

No pain, no gain
Kom op! Drie meer! Je kunt het! Doorgaan! Niet opgeven!” We hebben  allemaal wel gehoord van deze bemoedigende woorden tijdens het sporten. Met als doel teambuilding, wilskracht en motivatie kan het zinvol zijn, maar het blijkt een slechte strategie voor de meeste ‘plezier’ sporters. Doorgaan tot uitersten, de pijngrens over en tanden op elkaar werken niet echt stimulerend. Als je geen topsporter bent en je vooral sport voor je gezondheid, een betere gemoedstoestand, een stabiel gewicht, energie of het verbeteren van de slaap, is er geen noodzaak voor pijn of doorgaan tot uitersten. Je kunt al deze gezondheidsvoordelen bereiken met een matige lichaamsbeweging gedurende 40 minuten, vier of vijf keer per week. Daarmee blijft het sporten ook leuk.

Lange slanke spieren 
Veel herhalingen en weinig gewicht. Waarom? Om lange slanke spieren te krijgen. Diverse bekende personal trainers lachen ons vierkant uit. Het is een fabel dat gewichtheffen en weerstandtraining je spieren groot en omvangrijk zouden maken. Het langer maken van spieren is eveneens onmogelijk, aangezien de anatomisch afstand niet verandert. Of het nu Pilates of push-ups zijn, het spierweefsel verandert niet. De spiermassa wordt alleen groter van de combinatie tussen intensieve trainingen en inname van eiwitten en/ of supplementen. Het beste resultaat voor een slanke lichaamsbouw bereik je door te variëren in aantal herhalingen, rusttijden, oefeningen, gewicht en intensiviteit. Wees niet bang dat je er binnen de kortste keren uit gaan zien als bodybuilder, want daar is heel wat meer voor nodig.

Koolhydraten stapelen  
Pasta eten voor een zware fysieke inspanning is een veronderstelling die niet voor alle trainingen zinvol is. Het opstapelen van koolhydraten is onnodig, tenzij het gaat om een fysieke inspanning van meer dan 90 minuten de volgende dag. Wanneer je een fysieke prestatie gaat leveren – bijvoorbeeld een wedstrijd of evenement – is het de beste strategie om te eten volgens de richtlijnen van een gezonde maaltijd (twee derde graan/ groenten/fruit en een derde eiwitten). Een rustdag voorafgaand aan de prestatie zorgt voor voldoende energie tijdens je fysieke uitdaging.

Het tijdstip 
Enerzijds wordt er verondersteld dat een ochtendtraining ervoor zorgt dat je stofwisseling gedurende de rest van de dag verhoogd is, terwijl anderen suggereren dat een avondtraining ervoor zorgt dat alle calorieën van de dag verbrand worden. Wanneer het gaat om vetverlies is er geen voordeel te halen uit het tijdstip van de training. Het is belangrijker te kijken naar wat er in een periode van 24 uur gebeurt. Hard werken, voldoende rust/ herstel en gezonde voeding bepalen voor 95% de effectiviteit van je training. De overige 5% is voor de meesten van ons verwaarloosbaar, aangezien we niet allemaal topsporters zijn. Belangrijker is het om te sporten wanneer je daar zin in hebt, je voelt dat je er energie voor hebt en wanneer het in je schema past. Wel worden er wat tips gegeven door sportprofessionals: vermijd training met een hoge intensiteit later op de avond, omdat dit ervoor kan zorgen dat je moeilijker in slaap komt en vermijd het sporten direct na het eten, omdat de spijsvertering veel energie verbruikt die je liever voor de training bewaart.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik probeer al een tijd af tevallen maar het lijkt of er alleen maar bij komt. sta momenteel op 73 kilo. Ik loop twee keer in de week. Het gaat moeizaam omdat ik veel last heb van mijn spieren. De arts zei vitamine d tekort. Toch blijf ik lopen en hoop binnen kort weer 5 kilometer te kunnen lopen. Maar ik val geen gram af.

sandra, 01 februari 2014

Mij wordt ook vertelt dat als ik gezond eet ik wel afval maar dat gebeurd gewoon niet. Sporten gaat moeizaam omdat ik last heb van mijn spieren en waarschijnlijk een skinpins in mijn scheen been. In het begin gaat het goed maar hoe langer ik loop komt toch de pijn weer terug. Ik heb al bloed laten afnemen maar er nog geen uitslag van.

sandra, 08 november 2013

Leuk om te lezen......ben zelf sinds 8 weken aan sporten bij personal fitness met voedingschema geen shakes en iedere dag minimaal 1 uur bewegen en ben nu dik 8 kilo afvallen ...moet 6 x per dag eten en water drinken.....in het verleden af zo dikwijls gaan lijnen minder calorieën maar viel niks af en met shakes kwam na stoppen gewoon weer aan....

Colinda, 08 november 2013

Het was nog niet tot me doorgedrongen, elke ochtend sta ik 30 minuten op de crosstrainer en verbrand dan 250 cal. ik eet niet meer dan 1000 cal.per dag en val geen grammetje af, maar nu ga ik het begrijpen, meer eten, maar nog steeds gezond en niet elke dag op die crosstrainer. Dank je wel, het leven wordt toch nog leuker.

Joke, 08 november 2013

Leuk artikel! Is het mogelijk om een link te krijgen naar de onderzoeken die jullie als bron hebben gebruikt? Ik ben erg nieuwsgierig! Groet, Rian

Rian, 08 november 2013

Wat goed joh, dit artikel. Als perfectionist was ik ook bezig met de details die inderdaad waarschijnlijk alleen voor topsporters relevant zijn. Ik heb een reminder in mijn agenda gezet, dat ik dit over een jaar weer moet lezen. Want met name dankzij de slogan 'no pain no gain' is het me gvd voor de tweede keer gelukt gigantisch overtraind te raken. Na een jaar amper kunnen fietsen leek ik weer hersteld en voelde me sterk als een paard. Mooie zomer gehad, maar nu zit ik weer op de bank en kan zelfs niet meer lopen zonder die klote branderige pijn. Dus: wat mij betreft mag je aan het stukje 'no pain no gain' wel een waarschuwing toevoegen!

Simone, 07 november 2013

He he wat fijn! Dat is precies wat ik ook aan mijn clienten vertel over gezond eten en bewegen. Het bewegen zoeken in dagelijkse haalbare activiteiten zoals een stuk fietsen/wandelen. Fijn Leontien dat je je ook richt op de problematiek eetstoornissen....ik werk op het Albeda college met jongeren en zie het zo vaak om me heen en het begint met die kleine cream crackertjes als ontbijt..... Ik hoop dat ik ook een schakeltje mag zijn in mijn werk als voedingscoach. Succes met alles wat je onderneemt op dit moment.

Esther Ketel, 07 november 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?