tips om minder koolhydraten te eten

tips om minder koolhydraten te eten

Minder koolhydraten eten kan helpen gewicht te verliezen, maar dat betekent niet dat je meteen alle koolhydraten van je menukaart dient te schrappen.

Ons lichaam heeft koolhydraten nodig, maar  als je teveel koolhydraten binnenkrijgt wordt het omgezet in vet. Daarbij wordt de vetverbranding ook meteen stilgezet. Je kunt je het best concentreren op koolhydraten in voedzame voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, zuivel, noten en onbewerkte granen.
 
Probeer allereerst om de geraffineerde en bewerkte koolhydraten in koekjes, crackers, snoep, gebak, witte rijst, brood en pasta te vermijden. Dit zal vooral in het begin even lastig zijn, omdat je eraan gewend bent. Maar je zult merken dat, wanneer je het vervangt voor  voedzame koolhydraten, de behoefte steeds minder zal worden.
 
Hier volgen een aantal smakelijke ideeën waarmee je zelf de touwtjes in handen hebt en je koolhydraatinname kunt verlagen zonder verlies van smaak of onverzadigd gevoel.
 
 1. Kies voor een andere basis
  We zijn gewend te kiezen voor aardappelen, rijst, pasta of brood als basis van een maaltijd, maar je kunt deze basis prima vervangen voor gesneden sla, kool, taugé of geraspte courgette. Serveer het met je gebruikelijke saus of curry en je hebt een heerlijk gerecht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je basis product te halveren en de andere helft aan te vullen met groentes.
 2. Rijpen verhoogt het koolhydraatgehalte
  Sommige vruchten zijn lager in koolhydraatgehalte voordat ze volledig rijp zijn. Een paar plakjes van een groene peer is een lekkere toevoeging aan een salade zonder dat het nodig is om veel koolhydraten toe te voegen. Over het algemeen geldt hoe rijper de vrucht, hoe zoeter en dus hoe meer koolhydraten.
 3. Maak een wrap
  Een alternatief voor een tortilla of een wrap is nori, het vel zeewier dat wordt gebruikt voor sushi. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Avocado en zalm of gesneden kip of tonijnsalade en gesneden sla. Je kunt ook wraps maken van slabladeren en deze voorzichtig oprollen en vastzetten met een prikkertje.
 4. Halve porties
  Onze maaltijden bestaan over het algemeen voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, denk maar eens aan je eigen ontbijt, lunch en diner. Bestaat dat ook voornamelijk uit brood, cruesli, aardappelen, pasta of rijst en vul je dat aan met wat andere ingrediënten? Probeer deze basis eens te halveren en vul je maaltijd aan met andere producten. Zo kun je bij je ontbijt beter kiezen voor een stuk fruit extra of schaaltje yoghurt. Neem bij de lunch eens een boterham minder en vervang dit voor een schaaltje rauwkost en vervang ’s avonds eens een schep aardappelen of rijst voor extra groenten. 
 5. Eet meer gezonde vetten
  Zowel koolhydraten als verzadigde vetten zijn slecht voor je lijn en gezondheid. Gezonde vetten zijn echter onmisbaar voor je lichaam. Deze vetten vind je bijvoorbeeld in avocado’s, zalm en olijfolie. Ze geven je een verzadigd gevoel, werken cholesterol verlagend en zijn ook nog eens goed voor je huid en haar.
 6. Maak je eigen cruesli
  Cruesli is een van de meest verborgen koolhydraatbommetjes. Vaak is er behoorlijk wat suiker aan toegevoegd waar je geen weet van hebt. Probeer eens je eigen muesli of cruesli te maken met havermout, noten, zaden en gebroken lijnzaad en voeg hier eventueel een lepeltje honing aan toe. Eet het in een schaaltje yoghurt met wat vers fruit als ontbijt of als tussendoortje.
 7.  Kies voor soja
  Maak eens een chili of een soortgelijk gerecht met zwarte sojabonen. Een half kopje gekookte bonen bevat slechts een paar gram netto koolhydraten, vergeleken met bijna 13 gram voor gewone zwarte bonen.
 8. Ruil chips in voor popcorn
  Iedereen maakt zich er af en toe schuldig aan: op de bank voor de televisie een zak chips leeg eten. Goed voor de lijn is dit natuurlijk niet. Wil je toch een hartige snack, kies dan voor een schaaltje zoute popcorn.

 

Trefwoorden van dit artikel: koolhydraatarm, voedingstips, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?