Sneller een verzadigd gevoel door sporten

Sneller een verzadigd gevoel door sporten

Joggen, fietsen of dansen houdt je niet alleen fit. Nieuw onderzoek toont aan dat sporten er ook voor zorgt dat je sneller vol zit, waardoor je minder gaat eten.

Braziliaanse onderzoekers van de Universiteit van Campinas hebben voor het eerst het verband gelegd tussen bewegen en minder eten. Uit hun onderzoek blijkt dat bewegen de gevoeligheid herstelt van de zenuwen die zorgen dat je weet wanneer je genoeg gegeten hebt. Hierdoor stop je op tijd met eten en kun je eenvoudiger een gezond gewicht bereiken of behouden.

Onverzadigbaar
Wanneer mensen veel vet eten, werken de zenuwen die aan de hersenstructuur van de hypothalamus doorgeven hoe vol de maag zit minder goed. Hierdoor kunnen mensen een onverzadigbare eetlust krijgen, wat uiteindelijk kan leiden tot obesitas. Eenvoudig gezegd krijgt het lichaam van mensen met overgewicht minder sterk het sein door dat er voldoende is gegeten

Flink bewegen
In het onderzoek werden ratten met overgewicht flink in beweging gezet. Door meer te bewegen maakten de knaagdieren eiwitten aan, die ervoor zorgen dat de hypothalamus gevoeliger wordt voor de hormonen leptine en insuline. Deze stoffen geven aan de hersenen het signaal van verzadiging af wat de voedselinname remt en het energieverbruik stimuleert. Door de vele beweging gingen de dieren inderdaad minder eten.

Overgewicht
De uitkomst van het onderzoek suggereert dat mensen met overgewicht flink moeten gaan bewegen om hun hormoonbalans te herstellen. Wereldwijd kampt 40% van de bevolking met overgewicht. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door een inactieve leefstijl en ongezonde eetgewoontes. 

Trefwoorden van dit artikel: bewegen, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

het verbaasd me dit te lezen. Bij mij werkt het mogelijk net anderom. In het verleden heb ik een sportopleiding gedaan en ben in mijn werk met bewegen bezig. wanneer ik 1- 2 uur op de racefiets heb gezeten of 1 dag wandel/fitness-training, dan eet ik de gehele dag door. wel met kleine beetjes en als ik weken heb met wat meer sport erin,dan kom ik juist 2 kilo aan. Het lijkt of mijn stofwisseling juist harder gaat werken en ik een onverzadigbaar gevoel heb. Wie herkent dit ook? groeten Benita Maas 48 jaar.

Benita Keukens, 01 september 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?