Wel of niet stretchen voor sporten maakt geen verschil

Wel of niet stretchen voor sporten maakt geen verschil

Rekken en strekken voor het hardlopen voorkomt geen blessures, maar het zal ze ook niet veroorzaken. Verrassend genoeg leidt het veranderen van je warming-up routine wel weer tot blessures.

De kans op blessuren blijft even groot, of je wel rekt en strekt voor het hardlopen of niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse George Washington Universiteit. Het onderzoek richtte zich op hardlopers op amateurniveau.

Verrassend
Wat de onderzoekers verbaasde was dat mensen die hun routine veranderden – dus ineens wel gaan stretchen voor het hardlopen, of er ineens mee stoppen – wel veel meer kans liepen op een blessure.
Van de drieduizend onderzochte hardlopers die hun routine hetzelfde hielden, kreeg 1 op de 6 een blessure. Van de groep die hun gebruikelijke warming-up veranderde, was de kans op een blessure 1 op de 4.

Gissen
Eerder onderzoek naar stretchen voor het lopen, doet volgens de onderzoekers niet ter zake. 'Die onderzoeken richtten zich altijd op professionele atleten die korte afstanden renden. Nooit op recreatieve hardlopers.'
Waarom stretchen niet helpt en waarom een verandering in de gebruikelijke warming-up een recreatieve hardloper blessuregevoeliger maakt, blijft voor de onderzoekers gissen. 'We snappen er ook niets van.'

Gescheurde kruisbanden
De meest voorkomende blessures onder de onderzochte amateurhardlopers waren gescheurde kruisbanden, verwondingen aan de voeten en enkels en pijnlijke knieën. De oorzaak van de blessures lag vaak in een hoger BMI, of recente of chronische blessures die opspeelden.

Wel of niet stretchen?
Het is begrijpelijk dat de uitkomst van het onderzoek de nodige verwarring onder hardlopers veroorzaakt. Moeten ze nu wel of niet stretchen? De onderzoekers raden hardlopers aan vooral te blijven stretchen als ze dit altijd al deden. Het kan in elk geval geen kwaad. Aan hardlopers die nooit stretchen adviseren ze om enkele minuten stevig te wandelen voor het joggen om zo toch enigszins opgewarmd te raken.

TIP - Lees ook Het belang van een cooling-down

Trefwoorden van dit artikel: stretchen, rekken, warming-up, hardlopen, bewegen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?