Ben jij klaar voor een sportieve uitdaging?

Ben jij klaar voor een sportieve uitdaging?

Wanneer het voorjaar begint en de temperaturen stijgen, komen we in het loop seizoen (deze loopt door tot laat in de herfst). Voor veel gedreven lopers is een (halve)marathon een groot evenement waarvan ze dromen en hopen deze ooit te volbrengen.

Maar vergis je niet, de beslissing om te trainen voor een marathon mag niet onderschat worden. Dit zal zelfs je leven veranderen gedurende een aantal maanden. Je lichaam zal een totaal nieuw gevoel van stress ervaren, waarschijnlijk een gevoel dat je nog nooit eerder bent tegengekomen. Dus voordat je je aanmeldt voor een marathon van ruim 42 km of een halve marathon van ruim 21 km, besef je goed dat er een aantal belangrijke overwegingen moeten worden genomen. Zorg ervoor dat je volledig voorbereid bent op de zware trainingsperiode, want dat is de enige manier waarop je doel goed kan worden volbracht. 

 

Heb je genoeg ruimte in je agenda?

Denk goed na over je schema van de komende tijd. Heb je eigenlijk wel tijd om te trainen voor een groot evenement? Vergeet niet dat je niet alleen tijd vrij moet maken om te rennen, maar ook tijd nodig hebt om te herstellen, evenals het bereiden van de juiste voeding. Wanneer je niet genoeg tijd hebt om alle factoren in je schema op te nemen zal frustratie het gevolg zijn.
Wanneer je erachter komt dat je toch niet voldoende tijd kunt vrijmaken om te trainen kun je er ook voor kiezen je lat wat minder hoog te leggen. Kies liever voor een halve marathon of een 10km loop omdat anders het plezier er al snel vanaf is.

 

Heb je last van blessures of ben je blessuregevoelig?

Als je vaak last hebt van je knieën tijdens het lopen of weet dat je een slechte rug hebt, zijn dit al zwakke plekken van je lichaam. Wees je ervan bewust dat deze lichte klachten zouden kunnen uitgroeien tot blessures wanneer je de trainingen niet op de juiste manier opbouwt. Bepaal je startniveau en beslis voor jezelf of je het risico durft te nemen. Wanneer je al in behandeling bent bij een fysiotherapeut of sportarts kun je de plannen natuurlijk altijd bespreken.
Luister altijd goed naar je eigen lichaam en bedenk dat in sommige gevallen, het niet de moeite waard is om je gezondheid op het spel te zetten omdat je in je hoofd hebt gehaald een marathon te willen lopen.

 

Ben je bereid je eetgewoonten te veranderen?

Een marathon vereist een focus op voeding en brandstof, zodat je lichaam kan worden voorbereid op de urenlange training. Wanneer je moeite hebt gedurende de dag gezond en bewust te eten kan het een probleem worden, omdat je lichaam dan niet krijgt wat het eigenlijk nodig heeft. Dit zal weer gevolgen hebben op je prestatie en vooral je langere trainingen zullen erg lastig worden. De voorbereiding op een marathon vergt dus niet alleen trainingstijd, maar ook tijd om zorgvuldige keuzes te maken met betrekking tot eten.

 

Ken het parcours van je race?

Wanneer je bereid bent tijd te investeren in trainingen, genoeg rust kunt pakken tussen te trainingen en bereid bent je voedingspatroon aan te passen is het tijd om de knoop door te hakken. Kies een race die jij graag wil lopen en bekijk het parcours goed. Zijn er heuvels, is het op verharde weg, wanneer in het seizoen vindt het evenement plaats? Wanneer je bent ingeschreven kun je ook in de schema naar de dag van presteren toewerken. Je kunt ook af en toe een deel van het parcours lopen als training, hierdoor krijg je meer zin in de webstrijddag en vergroot je het gevoel met het geplande evenement.
En ben jij er al uit? Ga je binnenkort meedoen aan een sportieve uitdaging of ben je misschien al begonnen met trainen? Laat dan een reactie achter en motiveer andere dames.

 

Ben je toch nog niet klaar voor zo'n enorme afstand, begin dan met het plannen van wat kortere evenementen en plan je droom afstand nog even wat verder weg. Wat dacht je van Leontien Ladies Run op zaterdag 19 september in Rotterdam Alexander?

Trefwoorden van dit artikel: hardlopen, marathon, trainingen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?