Je winter sport outfit

Je winter sport outfit

In de winter kun je prima je buitensportactiviteiten voort zetten , maar buiten sporten in de winter is wel iets waar je je goed op voor moet bereiden om te voorkomen dat je geblesseerd raakt. Het belangrijkste is eigenlijk, of je nu binnen of buiten sport, de juiste kleding.

Alle energie die je verbrandt wordt voor ongeveer 75% omgezet in warmte, waarvan je een deel via de huis kwijtraakt. De overige 25% is bestemd voor spierarbeid. Het is in de winter dus belangrijk om niet onderkoeld te raken door het verlies aan warmte, om nog energie over te houden voor je spieren.
 
Vooral je handen en voeten zijn kwetsbaar, omdat je lichaam geneigd is om de kern warm te houden. Verpak ze daarom goed en zeker de voeten, omdat je die onderweg nog nodig hebt. Let ook op een goede bedekking van je hoofd, een kwetsbaar en belangrijk deel van je lichaam.
 

In de zomer wil je juist veel warmte afvoeren tijdens het sporten. Dat gebeurt als er transpiratievocht verdampt. In koud weer moet je echter voorkomen dat je een te vochtig milieu op je huid creëert, want zo verlies je misschien wel te veel warmte. Goede kleding en voldoende ventilatie helpen je daarbij. Kleed je ook weer  niet té warm zodat je gaat zweten. Kies liever voor enkele dunne laagjes en een jack dat kan ademen, zodat overtollig transpiratievocht wel kan verdampen. En kies voor een winddicht jack als het waait. Kies tot slot zeker niet voor katoenen kleding, omdat deze stof vocht vasthoudt en ervoor zorgt dat je snel afkoelt.

Omdat in de winter de dagen korter zijn en er minder daglicht is, is het belangrijk om veel buiten te zijn. Daglicht is belangrijk want daglicht zorgt ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt, een hormoon dat energie geeft. Als je in de winter buiten gaat sporten wordt het energieke gevoel door de buitenlucht en het daglicht versterkt omdat je lichaam tijdens sporten endorfine aanmaakt. Endorfine wordt door je lichaam zelf aangemaakt en werkt als een soort pijnstiller maar geeft ook een ontspannen en plezierig gevoel. Je wordt er blij van. Buiten sporten kan ook helpen bij winterdepressiviteit, omdat door het aanmaken van serotonine en endorfine depressieve gevoelens minder kunnen worden of zelfs verdwijnen.

 
Buiten sporten in de winter is leuk, prettig en ontzettend gezond. Neem voor de juiste winter sport - outfit eens een kijkje in onze webshop.


 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?