Buiten sporten? Hierom!

Buiten sporten? Hierom!

Hallo herfst! Je bent misschien wel nat, maar nog niet zo koud. Geen enkele reden dus om binnen in de sportschool te gaan sporten. Ga lekker naar buiten! En wel om deze zeven redenen:

1. Je gaat langer

Trek je hardloopschoenen aan en ontdek je buurt op die manier. Je zult ervan versteld staan hoeveel sneller de tijd gaat als je niet in de sportschool zit. Je gewoontes veranderen, nieuwe dingen zien, je buurt op een andere manier leren bekijken: het zorgt er allemaal voor dat je niet zo snel verveelt raakt. In de sportschool zie je immers constant hetzelfde en kijk je om de paar seconden op je klokje om te checken of je al mag stoppen. Als de omgeving goede afleiding biedt, ben je geneigd langer en fanatieker te sporten dan als je je eigenlijk stierlijk verveelt.

2. Je verbrandt meer calorieën

Het is o zo makkelijk om iedere keer in de sportschool hetzelfde rondje af te werken. Je lichaam weet daardoor precies wat het verwachten kan. Op een uitdagend terrein, of in een park met bankjes kun je jezelf uitdagen eens wat anders te doen. Druk je op op de bankjes, spring over muurtjes of hekjes en word weer een beetje kind: hollen, huppelen, klimmen, klauteren. Als je dit soort dingen doet, verbrand je makkelijk meer calorieën én heb je meer plezier dan als je iedere keer hetzelfde doet.

3. Je bespaart geld

Lid worden van een sportschool is duur. Veel mensen zijn zelfs slapend lid: ze betalen iedere maand voor een sportschool, maar gaan er (bijna) nooit naartoe. Hartstikke zonde natuurlijk. Koop een paar gewichtjes om thuis mee te trainen. Dan ben je een stuk goedkoper uit. Buiten hardlopen is natuurlijk ook stukken voordeliger dan op de loopband in de sportschool.

4. Je bent blijer

Buiten spelen is net Prozac: dikke kans dat je een enorm geluksgevoel krijgt van frisse lucht inademen en in de zon lopen. Dat komt door de endorfine ('gelukshormoon') die je lichaam aanmaakt als je actief buiten bezig bent. Het speelt zich dus af in je hoofd, maar het resulteert in een betere training voor je lichaam: als je je blij voelt, heb je zin om fanatieker te sporten. Buiten sporten zorgt niet alleen voor een geluksgevoel, je krijgt er ook veel meer nieuwe en positieve energie van dan van sporten in de sportschool. Dat blijkt zelfs uit onderzoek: na een wandeling van een half uur in de natuur voelt 71 procent van de mensen zich minder gestresst dan daarvoor, terwijl 72 procent van de mensen zich na een zelfde soort wandeling binnen juist meer gestresst voelt.

5. Je vermijdt ziektekiemen

Sportscholen zijn niet altijd zo hygiënisch en gezond als we denken. Uit heel veel onderzoeken blijkt dat sportscholen een fantastische plek zijn voor bacteriën en ziektekiemen. MRSA is de meest gevaarlijke bacterie die helaas regelmatig in de sportschool voorkomt, maar in de sportschool kun je ook makkelijk voetschimmel en andere huidkwaaltjes oplopen. Je kunt die vermijden door je handen regelmatig te wassen, apparaten schoon te maken voor je erop gaat trainen en slippers te dragen in de douche. Maar als je buiten gaat sporten hoef je helemaal nergens bang voor te zijn. Daarbij is binnenlucht doorgaans twee tot vijf keer viezer dan buitenlucht. Maar dat ruik je zelf natuurlijk ook wel als je een sportschool binnenstapt.

6. Je denkt helderder

Lekker buiten zweten maakt je slimmer. Mensen zijn driehonderd duizend generaties lang jagers en verzamelaars geweest. We zijn nog maar zes tot acht generaties geïndustrialiseerd. Dat betekent dat we eigenlijk buitendieren zijn die hun tijd grotendeels binnen doorbrengen. In 2011 is zelfs een onderzoek gedaan naar de geestelijke gezondheid van 53 mensen die zes weken lang afwisselend óf binnen, óf buiten leefden. Daaruit bleek dat tijd doorbrengen in de natuur ervoor zorgde dat de proefpersonen beter gewapend raakten tegen stress, dat hun concentratievermogen hoger werd en dat ze helderder konden denken.

7. Je kunt sporten wanneer je wilt

Buiten is altijd open! Je hoeft geen rekening te houden met de begintijden van lessen, je hoeft niet in de rij te staan voor apparaten en je hoeft niet voor sluitingstijd opgehoepeld te zijn. Je kunt gewoon altijd sporten wanneer je wilt. Zelfs als je maar twintig minuten de tijd hebt, want in een zware intervaltraining van twintig minuten verbrand je meer vet dan in een lange duurtraining.

Bron: womenshealtmag.com

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, hardlopen, endorfine
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik vind buitensporten ook geweldig alleen het weer is niet altijd je dat in Nederland. Dus dan moet je toch naar binnen (althans dat doe ik). Tegenwoordig heb je van die concepten waardoor je geen abo hoeft te nemen, ideaal (bijv. www.sporttegoed.nl). Zo heb ik the best of both worlds! groetjes Anke

anke, 25 oktober 2013

Ik ben ook helemaal weg van buitensporten alleen soms is het weer gewoon niet goed genoeg. Dus dan ga ik naar binnen. Tippie van mij , er zijn tegenwoordig concepten die het mogelijk maken om per keer te betalen (zie bijv. www.sporttegoed.nl). Zo heb ik the best of both worlds.

Anke, 25 oktober 2013

Hoi Leontien, Ik vind het een heel negatief stukje over de sportschool. Ga uit van je eigen kracht en promoot buitensport omdat bewegen gezond voor je is. En al die andere punten die je aanhaalt maar het heeft niets te maken dat je geen goede , afwisselende workout in een sportschool kan hebben met dezelfde positieve gezondheidsaspecten. En daarbij kan jouw kleding en schoenen lijn ook in de sportschool gedragen worden, want daar is het allemaal om te doen ,neem ik aan.

Hester, 12 november 2012

zou dat ook wel willen maar zit op het ogenblik in een rolstoel en revalideer in Heliomare een reveladatie centrum daar zouden de mensen ook wel naar buiten willen laat ook eens wat voor ons zien ada stam

ada stam, 10 november 2012

Ik ben het er helemaal mee eens dat buiten hardlopen je goed doet. Ik vond hardlopen echt vreselijk. Ik begon met lopen en na een paar keer had ik alweer voldoende smoezen verzonnen om ermee te kunnen stoppen. Ik rende altijd 's middags na mijn werk. Ik was dan al de hele dag bezig om vooral te bedenken waarom ik niet kon lopen. Maar.... sinds een maand loop ik drie keer in de week, 's ochtends om half zes, drie kwartier hard en ik vind het echt geweldig!! Daarna nog een kwartier oefeningen op zolder en dan douchen. Om half 8 ben ik op weg naar mijn werk. Ik heb echt de hele dag energie. Ik loop met een dikke glimlach, omdat ik trots ben op mijzelf dat ik dit doe. Mensen om mij heen zeggen tegen me dat ik er zo goed uit zie. Dat komt waarschijnlijk omdat ik die energie ook uitstraal. Ik kan het iedereen aanraden.

Josée, 10 november 2012

vraagje ben pas begonnen met stukjes hardlopen , maar heb t erg ion mn onderrug doet dit t wel goed???

esther, 08 november 2012

Goed idee dat buiten sporten, alleen een beetje lastig als je overdag werkt en geen zin hebt om 's avonds in het donker buiten te gaan rennen, nog afgezien van de veiligheid... Dan toch maar liever de sportschool. Mijn sportschool is overigens wel heel schoon en hygiënisch. Verder raad ik je aan de nieuwsbrief en website nog eens door te nemen op spelfouten. Bijv.: Het verveelt me is met een t, ik ben verveeld is met een d. Het staat zo slordig!

Suzan , 07 november 2012

Ik ben het er helemaal mee eens. Buiten sporten is heerlijk en ik denk zelfs dat je dan ook minder snel een griepje krijgt; je bouwt meer weerstand op. Ik heb op 27 oktober zelfs 's nachts aan een hardloopwedstrijd in Eindhoven (actie Spieren voor Spieren) mee gedaan. Helemaal geweldig, en het vroor nog wel, maar geen centje pijn!

Wilma Cornelissen, 07 november 2012

Zeik lekker je schoonvader af die verkoopt alcohol dat is pas schadelijk bij overmatig gebruik en laat onze sportschool branch met rust. Gr .Ton

T vd Heide, 07 november 2012

Helemaal mee eens je knapt er zo van op. Ik ga 2x soms 3x per week,en je hoofd raakt echt leeg. Er gaat niks boven buiten sport. Ik ga altijd sàvonds en dan als je thuis komt lekker douchen,en dan mag je ook op de bank en je slaapt ook nog eens goed.

Irma, 07 november 2012

helemaal waar..... en de kosten springen de pan uit..... en nu in deze tijd van bezuiniging.... zo sporten we vroeger ook al.... dus niets de klok achteruit zetten, gewoon doen....

reidinga,s, 07 november 2012

Helemaal waar!! Het is heerlijk om buiten te gaan lopen, we zijn zelfs met een aantal dames uit ons dorp een loopgroep gestart! Heel erg gezellig en op een positieve manier help je elkaar vooruit!

Christel, 07 november 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?