Frequent of lang genoeg bewegen?

Frequent of lang genoeg bewegen?

Denk jij ook dat het noodzakelijk is om drie keer in de week te gaan hardlopen? Vanaf nu kun je er op een andere manier naar kijken. Ga niet uit van het aantal keren dat je gaat hardlopen, maar hoeveel tijd beweeg je per week? Dit schijnt veel efficiënter en succesvoller te zijn!

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het niet zoveel uit maakt hoe vaak je per week beweegt, als je maar lang genoeg beweegt. Queen’s University heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot deze conclusie. Er is onderzoek gedaan onder 2300 Canadese volwassenen. Alle deelnemers hebben een week lang een apparaatje gedragen om de fysieke activiteit te meten. Er waren twee groepen, de ene groep was frequent actief, dit houdt in vijf tot zeven dagen in de week en de tweede groep was niet frequent actief, namelijk één tot vier dagen van de zeven.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het niet uitmaakt in hoeveel trainingen je wekelijks 150 minuten beweegt. Als je in het weekend 150 minuten gaat sporten, is dat net zo efficiënt als wanneer je dat over zeven dagen zou verspreiden. Volwassenen moeten iedere week minimaal 150 minuten bewegen. Dit kan men verdelen over de week zoals dat het beste uitkomt.

Bewegen is positief voor de hersenen
Bewegen is goed voor ons, dat weten we allemaal. Uit hersenscans is naar voren gekomen dat bewegen voor iedereen gezond is. Er zijn 638 scans gemaakt bij 70 plussers. De 70 plussers die lichamelijk actief zijn hebben de minste hersenachteruitgang in drie jaar. Als zij een paar keer in de week wandelen is dat al voldoende om dit effect te krijgen. Schaken en kruiswoordpuzzels worden ook vaak aangeraden, maar deze bleken bij dit onderzoek geen effect te hebben.

Er is naar de witte stof in de hersenen gekeken. De grijze stof en de hersenonderdelen worden met deze witte stof aan elkaar verbonden. Het resultaat hiervan is dat de boodschappen beter door worden gegeven. De witte stof was minder beschadigd bij de sportieve 70 plussers. Zij hadden ook nog eens meer van de grijze stof in hun hersenen.

De hersenen krimpen wanneer we ouder worden, maar meestal gaat het ook samen met minder cognitief functioneren. De kans op dementie wordt verkleind als we bewegen, hierdoor kan het ziekteproces ook worden vertraagd. Ook dit onderzoek laat weer zien dat bewegen van groot belang is voor ons lichaam en voor de hersenen op elke leeftijd.

Een prima reden om in beweging te blijven! Het zal je alleen maar goed doen. Je moet het niet zien als een verplichting, maar als ontspanning waar je wellicht even moe van wordt, maar waarvan je ook weer veel energie krijgt. Ga lekker een eindje wandelen om een frisse neus te halen of om even in alle rust na te denken. Bewegen in de buitenlucht is echt aan te raden! Ook als je even je hoofd leeg wilt maken na een lange dag werken kan een wandeling je helpen om te ontspannen!

Trefwoorden van dit artikel: bewegen, hardlopen, sporten, wandelen, hersenen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

C.V... Ik ben een jaar geleden begonnen met hard lopen. Ik heb de 6-weekse cursus Starttorun gedaan. Ik vond het zo leuk dat ik gelijk lid ben geworden. Nu, een jaar later, ben ik toch 15 kilo lichter!! Hannie

Hannie Verheij, 20 september 2013

ook ik wil wat afvallen en loop gemiddelt 2x perweek ik ben niet zo,n wandelaar en loop al veel op het werk. Ben s,middags altijd heel erg moe,en moet soms even rusten omdat ik hoofdpijn heb. ik heb het gevoel alleen maar aan het rennen tezijn. Ga wel op de fiets naar het werk,dicht bij het strand dus als het mooi weer is,kun je gelijk door rijden.

Sandra, 19 september 2013

........wil graag wat afvallen en wil gaan sporten,wat en hoe is het beste? Cv

Cv, 18 september 2013

Het is heel belangrijk om te bewegen. Op welke manier je dat dan ook doet!!! Fietsend, wandelend, dansend, maakt niet uit! Liefs, Linda

Linda Schouten, 14 augustus 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?