Ballerina’s zorgen voor voetklachten

Ballerina’s zorgen voor voetklachten

De ballerinaschoen is weer terug van weggeweest door de film Black Swan. Leuk voor modeliefhebbers, maar pedicures en podologen zijn er minder blij mee. Volgens hen biedt het schoeisel met de platte zool, zo weinig steun dat er druk wordt uitgeoefend op de knieën, heupen en rug.

Ballerina's zijn vrijetijdse schoenen, afgeleid van balletschoenen. Door het ontbreken van een hiel en bandje mogen ze maar voor een korte periode gedragen worden. De schoenen bieden namelijk weinig demping, waardoor het onderbeen en de voet de volle impact van de bewegingen krijgen te verwerken. Dit stelt de Britse Society of Chiropodists and Podiatrists.

Artritis
Door de vergrote druk op knieën, heupen en rug kunnen balletschoenen op langere termijn de kans op artritis (gewrichtsontsteking) verhogen. Het gebrek aan demping zou ook tot spierscheuringen kunnen leiden. Balletdansers die de echte ballerina’s veel dragen, kampen ook veel met kwaaltjes als ingegroeide en gespleten teennagels.

Spitzen
Niet alleen de platte balletschoenen geven voetklachten, ook spitzen geven problemen. Het harde blok in de punt veroorzaakt niet alleen kramp. Maar ze knellen ook de tenen af,  met blaren, likdoorns en gespleten teennagels als gevolg. Tevens verergeren spitzen eeltknobbels en veroorzaken ze andere voetafwijkingen.

Voorzorgsmaatregelen
Als je geïnspireerd bent door de film Black Swan en ballet als sport wilt oppakken, neem dan voorzorgsmaatregelen om de schade aan je voeten en de pijn te minimaliseren. Doe dagelijks oefeningen om de spieren soepel te houden en kramp te voorkomen. Gel pads en pleisters kunnen de drukpunten verlichten. Op dagen dat je niet danst kun je het beste ondersteunende schoenen dragen, bijvoorbeeld sportschoenen.

Mode
Draag je ballerina’s uit modieuze overwegingen? Probeer dan een model te kiezen waar een lichte hak onder zit en een wat dikkere zool  voor betere ondersteuning. Een bandje zou ook helpen. Zonder bandje gaan de tenen namelijk “klauwen” naar grip.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: schoenen, bewegen, ballet
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?