Bewegen in het groen is gezonder!

Bewegen in het groen is gezonder!

Wist je dat groen mensen gezonder maakt? Het zou ook onze sociale contacten bevorderen en het lokt meer mensen naar ons toe. Groen is overal goed voor, het maakt bepaalde dagen draaglijker en we willen hierdoor meer naar buiten.

Als we in contact komen met groen dan kunnen we ons herstellen van stress, maar ook bij het herstellen van ziekten kan groen ons helpen. Veel mensen hebben te maken met werkdruk en stress, die zij niet de baas kunnen worden en dat terwijl de oplossing eigenlijk heel eenvoudig zou kunnen zijn. Een bezoekje in de natuur of een verblijf in de natuur zal deze doelgroep meer dan goed doen.

Groen zet aan tot bewegen
Doordat er zoveel groen in onze omgeving is, zet dat ons aan tot bewegen. Je kunt hierbij denken aan groene lanen, maar ook parken en tuinen. Dit zorgt er voor dat het risico op overgewicht kleiner wordt en we voelen ons al snel fitter. Als we niet veel bewegen dan is de kans op welvaartziekten een stuk groter. Als je regelmaat gaat bewegen dan heb je minder last van overgewicht en je voelt je energieker. Dat geldt ook voor kinderen. De fysieke activiteit doet onze mentale gezondheid ook goed. Als kinderen toegang hebben tot veilige en groene ruimten dan zullen zij ook vaker fysiek actief zijn dan kinderen die deze mogelijkheid niet hebben. Dit heeft bij kinderen ook een positieve invloed op de ontwikkeling. Creatief spel wordt hierdoor namelijk bevorderd en de interactie tussen kinderen en volwassenen wordt bevorderd. Maar ook voor mensen met ADHD is het positief, want de symptomen van ADHD worden minder als deze personen veel buiten zijn en hun energie kwijt kunnen.

In het groen overgewicht voorkomen
Veel in het groen, veel buiten en veel bewegen, overgewicht kan hiermee voorkomen worden. Als er meer groen in de stad komt dan wil dat zeggen dat mensen hun leven gaan aanpassen, ze gaan gezonder leven omdat ze  meer naar buiten gaan om van dat groen te genieten. Meer groen is niet alleen gezond voor ons, maar ook voor de dieren, voor het gehele milieu, tevens wordt de luchtkwaliteit door meer groen beter.

Onderzoek naar gezondheidswinst
Er is in Nederland onderzoek gedaan naar het effect van een grotere groenoppervlakte binnen een straal van een kilometer van de woning op het voorkomen van achttien specifieke ziektebeelden. Er is gekeken naar ziektebeelden zoals hartfalen, depressie, angststoornissen, astma, maagdarminfecties, migraine en hoge bloeddruk. Deze zijn alle uitgedrukt in disability-adjusted life years of kortweg DALY’s. De DALY kwantificeert gezondheidsverlies. Deze is opgebouwd uit twee componenten, namelijk de jaren verloren door vroegtijdige sterfte en de jaren geleefd met ziekte met verminderde levenskwaliteit tot gevolg. In totaal was er voor twaalf ziektebeelden genoeg data beschikbaar, 10% meer groen in een straal van een km van de woning wil zeggen een jaarlijkse winst van 2,46 DALY’s per 1.000 inwoners.

De totale ziektelast neemt met 3,3% af als de hoeveelheid groen met 10% toeneemt. Het is dus wel degelijk zo, dat door meer groen er voor onze gezondheid veel winst te behalen valt. Kies er daarom voor om te bewegen in het groen, ga erop uit, beweeg in de buitenlucht en vergeet vooral niet om ervan te genieten. 


Trefwoorden van dit artikel: bewegen, gezondheid, bossen, natuur
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?