Lekker wiegen

Lekker wiegen

Niet alleen baby’s houden van wiegen, ook volwassenen vinden het fijn om in slaap gewiegd te worden. Dus heb je moeite met slapen? Probeer dan eens een nachtje in een hangmat of op een boot. Van het wiegen val je sneller in slaap en je slaapt ook dieper.

Dat blijkt tenminste uit wetenschappelijk onderzoek in Zwitserland. Tijdens een onderzoek deden twaalf goede slapers twee keer 45 minuten een dutje in een donkere en stille kamer. De eerste slaapsessie was in een hangmat, de tweede in een gewoon bed. Intussen hielden de onderzoekers de hersenactiviteit van de slapers in de gaten.

Wat bleek? Alle proefpersonen vielen gemiddeld een minuut sneller in slaap in de schommelende hangmat. Ze bereikten hun diepe slaap drie minuten eerder dan tijdens het dutje in een gewoon bed. Het tweede deel van hun diepe slaap, wat gezien wordt als het belangrijkste deel van de nachtrust, duurde maar liefst vijf minuten langer. En het stadium tussen waken en slapen was veel korter.

Hoewel het een klein onderzoek was, denken de wetenschappers toch dat ze een belangrijke ontdekking hebben gedaan die kan helpen bij het behandelen van slapeloosheid.

Hoe het komt dat het wiegen kennelijk zo’n invloed heeft op het slaapgedrag is niet helemaal duidelijk. De onderzoekers denken dat het schommelen misschien wel helpt de hersengolven beter op elkaar af te stemmen. Maar de verklaring zou ook veel eenvoudiger kunnen zijn: misschien zorgt het schommelen er gewoon voor dat mensen zich makkelijker ontspannen, waardoor ze zich ook eenvoudiger overgeven aan de slaap.

Hoe dan ook is het zeker het proberen waard als je moeite hebt met inslapen!

Trefwoorden van dit artikel: bewegen, slapen, slapeloosheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?