Heb je als sporter extra vitamines nodig?

Heb je als sporter extra vitamines nodig?

De gemiddelde sporter krijgt in principe genoeg vitamines en mineralen binnen, als hij een gezond voedingspatroon aanhoudt. Als je toch iets extra's nodig hebt, is dit meestal vitamine B1, B2 of B6.

De extra energie die je bij het sporten verbruikt, kun je het beste aanvullen met voedingsmiddelen omdat deze ook de nodige vitamines en mineralen leveren. Dit adviseert het Voedingscentrum. Wie toch extra vitamines wil slikken, doet er verstandig aan om niet meer dan éénmaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te gebruiken.

Vitamine B1

Eén van de vitamines waarvan de behoefte verhoogd kan zijn bij intensieve sportbeoefening is vitamine B1 (thiamine). Deze vitamine helpt bij de koolhydraatstofwisseling. Door als koolhydraatbron vooral de ongeraffineerde zetmeelrijke producten zoals zilvervliesrijst, bruine broodsoorten, volkoren macaroni, aardappelen en peulvruchten te kiezen, krijgt het lichaam voldoende vitamine B1 binnen.

Vitamine B2 en B6
Krachtsporters met een relatief grotere spiermassa hebben een verhoogde behoefte aan eiwit. Veel eiwitrijke producten als vlees, melk en melkproducten zijn goede bronnen van de vitamines B2 en B6. Het is daarom meestal niet nodig extra preparaten met B2 of B6 te gebruiken.

Trefwoorden van dit artikel: sport vitamines, bewegen, voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?