Kokosolie, is het ook echt gezonder?!

Kokosolie, is het ook echt gezonder?!

De kokosnoot rage zou goed zijn voor gewichtsverlies, een slanke taille en zelf bevorderlijk voor de gezondheid van het hart. Maar wat is hiervan waar?

De resultaten zijn gebaseerd op diverse onderzoeken die de werking van de 2 specifieke verzadigde vetten (caprylzuur en caprinezuur), welke voorkomen in kokosolie, op onze gezondheid onderzoeken. Er bestaan vele onderzoeken, maar deze zijn lang niet allemaal betrouwbaar en  laten zelfs tegenstrijdige resultaten zien. Het ene onderzoek heeft commerciële belangen, het andere onderzoek is laag van kwaliteit en wat moet je als lezer dan nog geloven. We hebben de feiten uit betrouwbare onderzoeken voor je op een rijtje gezet.

 
Kokosolie en gewichtsverlies
De onderzoeken suggereren dat het vervangen van de vetten uit olijfolie (lange keten vetten, genaamd LCT) door kokosolie (middellange keten vetten, genaamd MCT) kan leiden tot gewichtsverlies, zonder  verhoging van cholesterol. Hierbij moeten we opmerken dat het een zeer geringe gewichtsafname betreft, namelijk een ½ kg in gewicht en een centimeter van de taille en heupen over een periode van 2 tot 3 maanden. Een verklaring hiervan is dat MCT’s een bescheiden impuls geven aan de stofwisseling, vetverbranding en verzadiging. Bovendien bevatten MCT’s minder calorieën dan andere vetten (6 tot 8,5 calorieën per gram tegenover 9).
 
Gezonde vetten?
Onverzadigd vet is een essentiële (onmisbare) voedingsstof voor het menselijk lichaam. MCT’s (middellange keten vetzuren) zijn nog altijd verzadigde vetten en leveren geen essentiële vetzuren. Ze mogen dus niet de enige bron van vet in de voeding zijn. Vetten zijn daarentegen wel van groot belang voor ons lichaam. Vetten vormen de membranen (buitenste laagje) om onze cellen, het grootste deel van onze hersenen hebben vetten nodig om te functioneren en vetten hebben invloed op de werking van hormonen. Hormonen helpen bij de absorptie van vetoplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K) en geven signalen af die ons vertellen om te stoppen met eten als je genoeg hebt gehad.

Voedingsmiddelen zoals boter, vlees en ijs bevatten allemaal verzadigd vet. Dit betekent niet dat je ze volledig dient te vermijden. Integendeel, kies wel voor de magere delen van vlees, gebruik boter in kleine hoeveelheden en geniet van ijs met mate.
 
Wat te eten en te doen?
Vervang niet rigoureus je olijfolie en avocado voor kokosolie. De onderzoeken leveren nog niet voldoende bewijs waaruit blijkt dat het de gezondheid bevordert. Tot nu toe zijn voedingsdeskundigen het erover eens dat onverzadigde vetten gezonder zijn. Het is aan te raden om verzadigde vetten en transvetten te vervangen voor  onverzadigde vetten, omdat ze het totale cholesterol verlagen, LDL (slecht cholesterol) verlagen en bewezen gezondheidsbevorderende effecten laten zien. 
Wanneer je probeert gewicht te verliezen, om gezonder te leven, wordt er over het algemeen een dieet aangeraden welke veel groenten, fruit, volle granen, vis en eiwitten bevat. Ook het Nederlandse voedingscentrum, welke voortdurend wetenschappelijke onderzoeken uitvoert, beveelt dit nog steeds aan. Wanneer het dus gaat om het verliezen van gewicht ga dan uit van de huidige gegevens en dus onverzadigde vetten in plaats van verzadigd vet.
 
Is kokosolie gezonder?
We kunnen nog niet concluderen dat kokosolie ‘gezonder’ zou zijn, na afweging van alle bewijzen voor onverzadigde versus MCT verzadigde vetten. Wanneer je de smaak van kokosolie lekker vindt, gebruik het dan op een verantwoorde wijze. Verwerk een matige hoeveelheid in een gezond voedingspatroon, met meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten.

Trefwoorden van dit artikel: kokosolie, gezonde vetten, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?