Eet vet om vet te verbranden

Eet vet om vet te verbranden

We hebben lang gedacht dat avocado’s nergens goed voor zijn, maar deze kleine vruchten zitten bomvol goede voedingsstoffen met een explosieve impact op ons lichaam. Waarom? Ze zijn rijk aan een van de belangrijkste voedingsstoffen: vet.

Wacht …. Betekent dit dat vet ons kan helpen om op gewicht te blijven? Maakt vet eten ons niet dik? Ja, dat klopt!
Vet is niet iets dat je per definitie moet vermijden. Om te beginnen is het essentieel voor een normale groei en ontwikkeling. Gezonde vetten leveren ook energie, beschermen onze organen, onderhouden celmembranen en helpen ons lichaam bij het absorberen en het verwerken van voedingsstoffen. Sterker nog: een gezonde hoeveelheid van de juiste vetten helpt ons lichaam bij het verbranden van lichaamsvet.
 
Voordat je nu meteen grijpt naar een croissant of een frietje weet dan dat niet al het vette voedsel beschikt over deze gezondheidsbevorderende werking. De juiste voedselkeuze kan het verschil zijn tussen een afgetraind lichaam en een lichaam met overgewicht of zelfs obesitas. Een voeding, rijk aan verkeerde vetten, zoals in pizza, friet en chips kan zorgen voor een gewichtstoename en verslechtering van de gezondheid. Deze voedingsmiddelen bevatten vooral verzadigde vetzuren, een soort vet dat ‘verzadigd’ met waterstof en een vaste vorm heeft bij kamertemperatuur. Het verhoogd je LDL (slechte) cholesterol. Maar een herwaardering van dit onderzoek heeft aangetoond dat vet in de voeding ook het HDL (goede cholesterol) verhoogt, wat je lichaam beschermd tegen een ongezond cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. We kunnen vet hierdoor dus niet meteen bestempelen als ‘slecht’. Het is vooral belangrijk te kijken naar de totale calorie inhoud en kwaliteit van het voedsel dat we eten dan alleen naar het vetgehalte.
 
Het merendeel van het vet dat je eet, vooral als het doel gewichtsverlies betreft, moet komen uit onverzadigde bronnen, zowel enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV) als meervoudig onverzadigde vetten (MOV). Deze vetten zijn te vinden in vis, zaden, noten, bladgroenten, olijfolie en (natuurlijk) avocado. Naast het verwijderen van LDL-cholesterol uit de slagaders en het bevorderen van de gezondheid van het hart kunnen onverzadigde vetten helpen lichaamsvetten te verbranden zonder de calorie inname aan te passen. Uit een Britse studie van Journal of Nutrition bleek dat deelnemers met een hoge inname onverzadigde vetzuren een lagere body mass index (BMI) en minder buikvet hadden dan degenen die minder onverzadigde vetten tot zich namen. Waarom? Als conclusie werd gezegd dat mensen die veel onverzadigde vetten binnen krijgen meer voedsel eten met een hogere kwaliteit.
 
Niet zo lang geleden werd het 0% vet dieet een rage. Fabrikanten spelen hier gretig op in door producten laag in vetpercentage op de markt te brengen om het vervolgens als ‘gezond’ te bestempelen. Maar is dit wel juist? Nee, integendeel. We geven ons lichaam namelijk niet meer de broodnodige voedingsstoffen en sterker nog: het aantal mensen met obesitas blijkt, mede door deze trend, te zijn toegenomen. Waarom? Vet blijkt van groot belang te zijn als het gaat om het toevoegen van smaak aan voedsel. Door vet te verwijderen uit voedsel moet het worden opgevuld met suiker en zout om de smaak te verhogen, waardoor je al snel over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet terwijl je denkt gezonder te eten.

Trefwoorden van dit artikel: vet, vetzuren, gezonde vetten, onverzadigde vetten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

WEL ALLES LEZEN HÈ!; Maar een herwaardering van dit onderzoek heeft aangetoond dat vet in de voeding ook het HDL (goede cholesterol) verhoogt, wat je lichaam beschermd tegen een ongezond cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. We kunnen vet hierdoor dus niet meteen bestempelen als ‘slecht’. Het is vooral belangrijk te kijken naar de totale calorie inhoud en kwaliteit van het voedsel dat we eten dan alleen naar het vetgehalte. Een advocado is heerlijk om zo uit te lepelen. Ik strooi er een klein beetje zout over. Smullen maar!!!

Annelies, 16 oktober 2014

Als pizza ongezond is aan vetten waarom dan tijdens het fietsen bij lady's ride in Raalte aangeboden door de organisatie?

Gerrie, 26 juni 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?