10 strategieën om fit te blijven tijdens deze feestmaand

10 strategieën om fit te blijven tijdens deze feestmaand

Dit is het seizoen voor feestvreugde en gezelligheid! En daarmee gepaard gaan verleidelijke versnaperingen, snacks en lekker eten. Lees verder om een aantal tips te lezen die je kunnen helpen in dit seizoen vol verleidingen, zonder dat je al het lekkers hoeft te laten staan.

Met heerlijke desserts, feestelijke drankjes en hartige hapjes op tafel is het zo makkelijk om de zelfcontrole te verliezen en te kiezen voor ongezond eten. Combineer dit met kouder weer, vakantie, minder lichaamsbeweging en de ongewenste kilootjes vliegen eraan. Het is echter mogelijk om de feestdagen te overleven met controle en een goed welzijn. Lees hieronder een aantal strategieën die je helpen om fit te blijven tijdens deze feestmaand.

Begin je dag met eiwitten
Onderzoekers bevelen het eten van een eiwitrijk ontbijt aan. Voeg er complexe koolhydraten aan toe, waaronder vezelrijk fruit, volkoren granen of noten en het is een match made in heaven. Dit ontbijt kan helpen langer een voldaan gevoel te houden, zodat ongezonde tussendoortjes vermeden kunnen worden. Daarnaast geeft het meer energie om te sporten, te winkelen of het decoreren van je huisje. Daarnaast blijkt lijnzaad te helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, zodat je niet hunkert naar verleidelijke zoete lekkernijen, die op de loer liggen tijdens de feestdagen.

Haal je voordeel uit stress
Als jij zo bent zoals de meeste mensen, is stress rond de feestdagen onvermijdelijk. Of het nu de toegenomen werkdruk is op kantoor, eisen van een hectisch schema of gewoon alle punten op je to-do-list afwerken; deze tijd van het jaar zorgt voor spanning. Laat het dan in je voordeel werken en neem de stress mee naar de sportschool. Spanning en angst kan niet alleen loskomen door te sporten,  maar een recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat sporten helpt bij het beheersen van angst, wanneer je wordt geconfronteerd met een stressvolle gebeurtenis. Dus als je een stressvolle periode tegemoet gaat: wees pro-actief en ga naar de sportschool.

Maak het jezelf makkelijk
Dit zijn de drukste tijden van het jaar. Hou het sporten en bewegen daarom zo gemakkelijk mogelijk, zodat je minder vatbaar bent om een training over te slaan als je schema te strak is. Voor de dagen dat het je niet lukt om naar de sportschool te gaan, zorg dan voor een back-up plan voor thuis met een minimale uitrusting of een DVD. Een kleine investering in een paar trainings attributen zoals een fitness bal, gewichtjes of een yoga mat kun je een effectieve training gewoon thuis doen, in een kleine ruimte. Elke training is beter dan geen training. Zoek beweging in dagelijkse handelingenAls je geen tijd hebt om te sporten, zoek dan naar een creatieve manier om te bewegen in je dagelijkse activiteiten om actief te blijven. Kies de verste parkeerplaats van de winkel of fiets eens naar je werk. Zelfs gewone klusjes zorgen voor een verhoogde verbranding. Ga lekker naar buiten en hark de tuin aan, lap de ramen, geef het huis een extra schoonmaak beurt en je verbrandt zo toch wat extra feestcalorieën.

Sta vroeg op
Laat je bloed stromen en begin de dag met sporten. Je zult je hierdoor niet alleen volbracht voelen, maar je zult ook meer energie hebben gedurende de rest van de dag. Met al de drukte rondom de feestdagen is het makkelijk om het sporten even links te laten liggen  na een dag vol verplichtingen, hectisch verkeer, winkelen en werken. De bank en TV lijken zoveel gastvrijer dan de loopband in de sportschool, of dat sportclubje waar je toch al niet vaak bent. Plan daarom een toegankelijke en eenvoudige routine door ’s morgens vroeg te sporten. Je zult hierdoor dus ook minder vatbaar zijn om het over te slaan, want dan zul je de rest van de dag een naar gevoel houden omdat je je dag al niet goed begonnen bent. 

Maak een 30-dagen plan 
Zonder een vast schema en doelen is de kans groter dat je het sporten overslaat, vooral tijdens deze donkere winter maanden. Fitness professionals adviseren een 30 dagen plan op te stellen die je helpt deze maand door te komen. Plan een wekelijks schema en zet het ook in je agenda, net als een afspraak of vergadering om het officieel te maken. Maak een mix van kortere en meer intense trainingen en zorg ervoor dat je je planning na kan komen door niet te hoge eisen te stellen. Maak het daarnaast ook persoonlijk, dus als maandag bijvoorbeeld al een drukke dag is, plan dan een rustdag in je sportschema.

Maak gebruik van een sportmaatje
Kort geleden zeiden we het al eens: een sportmaatje motiveert! Door samen te sporten met iemand van wie de conditie net iets hoger ligt en betrouwbaar is, kan een enorme steun in de rug zijn. Heb je nog geen sportmaatje, dan is het een kans om vrienden te maken met iemand in de yoga- , spinning- , of aerobicsles of gewoon iemand in de sportschool waar je graag een praatje mee maakt. Zelfs verantwoording afleggen aan een vriend via telefoon of e-mail kan de motivatie al stimuleren. Gewoon weten dat iemand je controleert verhoogt de kans dat je je sportdoelen gaat halen.

Geven en nemen
Het is bijna onmogelijk om alle prikkelende verleidingen rond de feestdagen te vermijden of weerstaan en het is niet leuk om jezelf alles te verbieden. Het is een kwestie van geven en nemen als het om lekkernijen en lichaamsbeweging gaat. Je weet heel goed wanneer je voor je gevoel teveel hebt gegeten, dus dat betekent ook een extra dagje sporten. Zoek de balans en gun jezelf ook af en toe wat lekkers deze feestmaand.

Doelen stellen
Wacht niet tot het nieuwe jaar aanbreekt en je weer ‘goede voornemens’ kunt gaan maken. Wees eens eerlijk: is het je ooit gelukt deze voornemens na te komen? Dat dacht ik al… Maak daarom nu al doelen en blijf haalbare doelen stellen gedurende het hele jaar. Een goed voornemen is vaak een te grote stap of een einddoel op zich. Maak met jezelf, of eventueel met hulp van een professional, een schema betreft sporten, eten en welzijn en streef naar kleine haalbare doelen. Om uiteindelijk het einddoel te bereiken zodat dat goede voornemen helemaal niet meer nodig is! Hoe mooi zou het zijn om het nieuwe jaar met een goed gevoel te beginnen en door te gaan zoals het gaat?

Wees bedachtzaam
Vergeet niet naar je eigen lichaam te luisteren. Wat zegt het nu echt? Eet je omdat het voor je neus staat? Omdat het zo gezellig is? Omdat het er zo verleidelijk lekker uitziet? Of omdat je echt honger hebt? Wees tijdens de feestdagen bedachtzaam en stop niet alles in je mond zonder na te denken. Door bedachtzaam en bewust te eten zul je eerder voelen wanneer je wil stoppen met eten, zonder je naderhand schuldig te voelen omdat je teveel hebt gegeten. Gebruik je gezonde verstand, eet met aandacht voor hongersignalen en voorkom overeten.

Wat denk jij?
Hoe hou jij je conditie op peil en je lichaam fit tijdens deze donkere dagen en de hectiek van de feestdagen? Deel je tips hieronder.

Fijne feestdagen!


 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Dag leontien. Ik ga er voor elke morgen een uurtje wandelen. Na 12 uur een paar uren fietsen. Avond nog wat wandelen. Een prettig2014 gewenst

Sien, 13 december 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?