10 goede voornemens die je beter niet kunt maken

10 goede voornemens die je beter niet kunt maken

Heb jij voor het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt? Januari is bij uitstek de tijd van het jaar om te stoppen met slechte gewoonten en positieve gewoonten te introduceren. Op zoek naar zelfverbetering aan het begin van een nieuw jaar, helaas niet altijd met hetzelfde succes. Misschien wel omdat mensen niet de juiste voornemens maken. Hier lees je over 10 goede voornemens die je beter niet kunt maken.

  1. Fixeren op een getal op de weegschaal
    Laat je niet gevangen nemen in het spel van nummers. Het instellen van een streefgewicht kan voor grote problemen zorgen. Niet alleen loop je het risico op ontmoediging als het ideale gewicht niet zo snel te realiseren blijkt, maar als je ook bent begonnen met een trainingsprogramma kan het zijn dat het getal op de weegschaal niet meteen verandert, maar verandert je lichaamssamenstelling wel degelijk. Door training bouw je spiermassa op en vermindert je totale gehalte aan lichaamsvet. Het kan dus zomaar zijn dat het getal even gelijk blijft of zelfs wat stijgt. In plaats van focussen op het bereiken van dat magische getal op de schaal, kun je je beter richten op je lichamelijke conditie, verloren centimeters in omtrek en passende kleding.
  2. Vage besluiten zoals alles willen ‘verbeteren’
    Door het woord ‘beter’ voor ongeveer alles te plaatsen bij wat je doet klinkt wel veelbelovend, maar is gedoemd te mislukken. Gezonder leven, harder werken, een beter mens willen zijn? Allemaal valkuilen omdat ze niet meetbaar zijn en daardoor waarschijnlijk nooit worden bereikt. Want wat is eigenlijk gezonder? Of harder? Of beter? Je weet niet wat genoeg is, dus weet je ook niet wanneer je doel bereikt is. Stel daarom een haalbaar, resoluut doel zoals: ‘een weekend weg plannen met je partner’, je opgeven voor een sportevenement, een stuk fruit bij de lunch, een verjaardagskalender ophangen om attenter te zijn.
  3. Besluiten dit jaar te willen trouwen
    Door het stellen van een ultimatum zou je denken dat je je partner motiveert je nu eindelijk ten huwelijk te vragen. Maar het blijkt dat het stellen van een ultimatum averechts werkt. Je zou denken dat je gewoon duidelijk en sterk over je doelen mag zijn, maar in dit geval kan het meer kwaad dan goed. Ultimatums zetten mensen in het algemeen in de verdediging. De keuzes die mensen maken op grond van dit soort druk zijn meestal niet in lijn met de beste beslissing. Productiever zou kunnen zijn om te werken aan het versterken  van de band met je partner. Wie weet worden je belangen dan eerder behartigt dan je denkt.
  4. Het verbannen van koolhydraten of vetten in je voeding
    Sommige populaire voedingstrends instrueren om koolhydraten of vetten te elimineren uit je voeding, maar juist de combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten leidt tot een slank, gezond en energiek lichaam. Het schrappen van een essentiële bouwstof zorgt voor ongezonde lichamelijke gevolgen. Het is beter te kiezen voor andere producten, gezondere keuzes. Zo kun je beter kiezen voor zoete aardappelen, havermout, quinoa, bruine rijst en zoutarm om je lichaam te voorzien van brandstof en de opbouw van spieren verhogen. Ook vetten dienen niet geschrapt te worden uit je voeding, je hebt ze namelijk heel hard nodig, maar kies voor de gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten.
  5. Alles willen organiseren
    Klink goed toch? Organisatie is een positieve eigenschap, maar dit doel is vaag en groot. Het organiseren van je leven is behoorlijk ambitieus. Je kunt beter nadenken over het verkleinen van je doel. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een vaste opruimdag per week, het schoon houden van je bureau op het werk of taken verdelen in huis om niet alles alleen te hoeven doen. De truc is om het doel specifiek te maken en haalbaar genoeg zodat het je niet ontmoedigd.
  6. Lid worden van de sportschool
    ….(als je eigenlijk een hekel hebt aan de sportschool). Velen denken dat alleen een lidmaatschap een motivator kan zijn om te gaan sporten, zelfs als je eigenlijk een hekel hebt aan sportscholen. Sportcoaches waarschuwen dat een oefenschema al moeilijk genoeg kan zijn, zonder te proberen om jezelf naar de sportschool te slepen, als je het daar helemaal niet leuk vindt. Ga op zoek naar een fysieke activiteit die je helpt sterk en zelfverzekerd te voelen in je eigen lichaam. Dit vergroot de kans dat je het regelmatig blijft doen. Herinneringen aan activiteiten waarbij je hebt genoten in het verleden motiveren je het nog eens te doen. 
  7. Het stellen van een termijn
    Datum gerichte besluiten lijken minder vaag te zijn, maar gericht op een einddatum voor het bereiken van (bijvoorbeeld) een perfect gewicht levert stress en druk op dat averechts werkt. Probeer je te focussen op duurzame gedragsverandering. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: 3 keer per week sporten, het aantal porties fruit en groente verhogen naar 3 per dag. Kijk wel naar het grote plaatje en ga stap voor stap naar het einddoel toe, maar stel geen vaste datum waarom je wil dat je iets bereikt hebt.
  8. Onrealistische trainingsdoelen
    Als het gaat om het instellen van een trainingsdoel voor jezelf, hou dan rekening met je huidige fysieke conditie. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met een flinke wandeling, geef je dan niet op voor een marathon. Begin klein en werk je eigen weg af naar het bereiken van een voor jou haalbaar doel. Voor de niet-loper die wil beginnen met hardlopen moet je dat stap voor stap opbouwen en niet te snel willen. Wanneer je direct in een intensief trainingsprogramma springt is het risico groot dat je jezelf al snel een mislukkeling voelt als het onhaalbaar blijkt en kan het zorgen voor ernstige blessures.
  9. Het oppakken van oude, niet behaalde voornemens
    Misschien heb jij ook wel een lijst van onbehaalde doelstellingen van vorig jaar. Wees voorzichtig met het opnieuw invoeren van een voornemen van afgelopen jaar. Vraag jezelf af of de kans reëel is dat het dit jaar wel gaat lukken of dat de kans groot is dat het weer een mislukking zal gaan worden? Dit is nog belangrijker als je hetzelfde doel al een paar jaar op je lijstje hebt staan en het keer op keer niet lukt. Geef jezelf eens een pauze en focus je op wat anders. Als je echt wilt dat het dit jaar wel lukt, zul je het anders aan moeten pakken en je motivatie moeten versterken om er nu echt voor te gaan, zonder twijfels.
  10. Stoppen met negatieve gewoontes
    Stoppen met het drinken van alcohol of koffie, geen tv kijken, het schrappen van toetjes. Door jezelf dingen te verbieden is de hunkering ernaar alleen maar groter. Het is daarnaast een zelfstraffende methode om je doelstellingen te bereiken. Je maakt het streven naar je doel hierdoor negatief; je richt namelijk al je aandacht en energie op de activiteit die je probeert te vermijden. Dit motiveert absoluut niet en onbewust remt het je zelfs om vooruit te gaan. Stel in plaats daarvan positieve doelen op die gericht zijn op de toekomst, zonder jezelf dingen te verbieden of jezelf af te straffen. Genieten mag en ook slechte gewoontes kunnen op zijn tijd gewoon even heel goed voelen. Pak de draad gewoon weer op; 1 stapje terug en weer 2 vooruit.

Neem je voornemens eens onder de loep en stel ze zo nodig bij om in 2014 een gezonde start te maken. Iedereen een gezond, gelukkig en sportief 2014 toegewenst!


Trefwoorden van dit artikel: goede voornemens, 2014,
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?