Train je hersenen om gezond te eten

Train je hersenen om gezond te eten

Als we nu eens allemaal hunkerden naar komkommers in plaats van naar koekjes, zou het verliezen van gewicht een stuk makkelijker zijn. Ontdek hoe je je hersenen kan trainen om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen.

Ooit was er een tijd waarin voedsel schaars was en waarin het nuttig was voor de hersenen om alleen al aan voedsel te denken. Maar we leven nu in andere tijden en onderzoek suggereert dat deze hunkering naar bepaalde (vaak ongezonde) voedingsmiddelen kunnen leiden tot obesitas en ons tegen werkt wanneer we graag wat gewicht willen verliezen.
 
Om het allemaal nog wat moeilijker te maken, bombardeert onze huidige maatschappij ons met zeer smakelijke, maar voedingsstof arme voedingsmiddelen waarvan we makkelijk veel te veel eten. Onze hersenen zullen bij voorkeur kiezen voor calorierijke voedingsmiddelen. Onze smaakvoorkeuren blijken echter kneedbaar te zijn. Dat wil zeggen dat we onze hersenen kunnen aanleren om de voorkeur te geven aan gezonde voedingsmiddelen. Veel ouders zullen zeggen dat hun kinderen gewoon geen groenten willen eten, maar dit concluderen ze nadat ze 2 keer geprobeerd hebben om brocolli naar binnen te duwen. Twee pogingen zijn gewoon niet genoeg. De smaakpapillen die moeten wennen aan brocolli krijgen zo niet eens een eerlijke kans en door de gedwongen handeling leggen kinderen de koppeling: gezond is vies.
 
Wat als het mogelijk was om het te bewijzen? Wat als we de hersenen opnieuw kunnen programmeren zodat ze vragen om gezonde en magere voedingsmiddelen: fruit, groenten, noten, volkoren granen en yoghurt? Een recente Amerikaanse studie suggereert dat dit wel degelijk mogelijk is. Er werden twee groepen mensen met elkaar vergeleken. De ene groep was op een uitgebalanceerd dieet met duidelijke gewichtsdoelen en de ander groep was niet op dieet. Van beide groepen werd de hersenactiviteit gemeten bij het zien van beelden van het meest geconsumeerde voedsel en gezonde alternatieven. De hersenactiviteit van de groep mensen die op dieet waren verschoof in kansrijke richting: het voedsel met een hoge caloriewaarde werd minder aantrekkelijk dan aan het begin van de studie en voedsel met een lage caloriewaarde werd verleidelijker. De reden hiervan was dat deze groep leerde dat de beloning van het gezondere eten vele malen hoger zou zijn en ze daarmee niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger zouden worden.
 
Het dieet dat werd gebruikt was rijk aan vezels, die langzaam verteerd worden en hoog in eiwit, dat de bloedsuikerspiegel weerhoudt sterk te dalen of te stijgen. De totale voeding bestond uit 25% eiwit, 25% vet,  50% koolhydraten en ten minste 40 gram vezels per dag. Daarnaast was het opmerkelijk dat de mensen leerden om beelden om te zetten en te visualiseren naar gezondere alternatieven. Hieronder staan wat voorbeelden:
 
Vergeet dit:                                                Visualiseer dit….
Witte boterham met kaas                       volkoren boterham met kalkoen, sla en tomaat
friet                                                              gebakken zoete aardappel
ijs met chocoladesaus                           bevroren yoghurt met bessen
gefrituurde kip                                          gegrilde kip
macaroni met kaas                                  volkoren pasta met pesto, tomaat en olijven
mars reep                                                  stukje pure chocola
chips                                                           een handje noten
vissticks                                                     gegrilde vis
gebakken ei                                              eiwit-omelet met groenten
laag in vezel, hoog in calorieën             laag in calorieën, rijk aan eiwitten en vezels
 
Wanneer je regelmatig kiest voor voedingsmiddelen uit de "visualiseer dit" lijst in plaats van voedingsmiddelen uit de “vergeet dit” lijst, kun je per dag tot wel 500 calorieën besparen. Wanneer de informatie uit dit onderzoek ook echt juist blijkt (daarvoor is meer onderzoek nodig), zou je het jezelf zelfs kunnen aanleren om de “visualiseer dit” lijst tot je favoriet te maken.
 
Dit onderzoek is slechts in de beginfase,  maar het is toch hoopgevend om te zien dat fundamentele veranderingen in de manier waarop we over eten denken mogelijk zijn.

Trefwoorden van dit artikel: gezond eten, gezonde keuzes, eten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?