Van constante steun en support verzekerd

Van constante steun en support verzekerd

Voor het halen van je doel is support onontbeerlijk. Maar wat als vrienden, familie of partner je niet kunnen of willen steunen. Geef niet op. Dat zij je niet steunen, wil niet zeggen dat er helemaal nergens support te vinden is. Je moet alleen wat beter zoeken.

In een perfecte wereld zou je vriend elke ochtend een bord met fruit en crackers met mager beleg voor je maken. Sigaretten houdt hij ver van je vandaan. Op werk trakteert niemand gebak, maar gezonde hapjes en de kantine serveert geen kroketten of kaassoufflés. Je vriendinnen staan elk moment van de dag klaar om met je te sporten en een persoonlijke trainer is slechts een druk op de sneltoets van je telefoon verwijdert.

Helaas ziet de werkelijkheid er wat minder utopisch uit. Veel mensen die een gezondere leefstijl nastreven, moeten het in hun eentje rooien zonder de support van hun vrienden of familie. Dit terwijl constante steun essentieel is voor het halen van je doel. Te weten dat je er niet alleen voor staat, dat je niet de enige bent die het soms zwaar heeft; en als je het bijltje erbij neer wilt gooien er iemand voor je is om je een schop onder je achterste te geven. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je verzekerd bent van steun?

Begin met je partner
Ga er eens voor zitten en leg aan je partner uit waarom jouw doel zo belangrijk voor je is en dat je zijn of haar medewerking hierbij nodig hebt. Helemaal leuk is als je partner mee gaat doen met jouw nieuwe gezonde leefstijl. Zo kunnen jullie elkaar door lastige dagen heen slepen en elkaar scherp houden. Hetzelfde kun je proberen met enkele familieleden.

Het kan voorkomen dat je partner of familie gaan klagen over je nieuwe gezonde maaltijden en na het avondeten geen wandeling met je willen maken. Laat je in zo’n geval niet uit het veld slaan. Dat zij twee keer op willen scheppen, wil niet zeggen dat jij hier aan mee hoeft te doen…Je moet je steun dan gewoon in een andere hoek zoeken.

Vrienden als vaste support
Overweeg om je doel en je plannen en behoeftes daaromheen te bespreken met een goede vriend of vriendin. Een aanmoedigende vriend kan je helpen om een beweegschema op te stellen. Of dat vette toetje na het eten aan de kant te schuiven. Als niemand bereid is om hier energie of tijd in te steken, kun je ook proberen of een groepje vrienden wekelijks een wandeling met je wil maken of een rondje hardlopen. Ook al komen er maar een paar mensen of zelfs maar één iemand opdagen, je hebt in ieder geval een loopmaatje en daarmee support. Als ze eenmaal zien hoe gemotiveerd en vastberaden je bent, worden ze zelf wellicht ook aangestoken door jouw enthousiasme.

Nog een leuke manier om je vrienden enthousiast te maken: organiseer een gezond kookclubje waar je één keer in de week mee samenkomt. Iedereen neemt lekkere slanke gerechten mee en ontdek elkanders recepten.

Wat moet je doen als je niet kunt rekenen op de support van je partner, familie en vrienden?
Ten eerste: niet opgeven! Alleen omdat jouw vertrouwde omgeving je niet wil of kan steunen, wil niet zeggen dat er dus helemaal nergens support te vinden is. Heb je aan deze opties al gedacht?

  • Supportgroepen in jouw buurt
    Er bestaan vaak lokale supportgroepen die wekelijks bij elkaar komen om hun vooruitgang te bespreken, tips uit te wisselen en steun te geven als het even niet meezit. In zo’n omgeving krijg je dus niet alleen support, maar geef je ook support. Dit helpt je nodig en belangrijk te voelen. Je hoeft niet per se een specifieke supportgroep te zoeken. Het kan ook helpen om met een paar mensen van de tennisclub een vaste ochtend af te spreken. Je inschrijven voor wekelijkse lessen bij de sportschool werkt ook als een goede stok achter de deur. Zo ontmoet je mensen die ook op regelmatige basis willen bewegen. Er zijn echt genoeg gemotiveerde mensen zoals jij die in hetzelfde schuitje zitten en graag hun ervaringen willen delen.

  • Steun jezelf door een dagboek bij te houden
    Of je nu gedachten en handelingen bijhoudt op wekelijkse of dagbasis, je hebt een zichtbaar overzicht van je vorderingen. Op een dag dat het tegenzit, kun je teruglezen in je dagboek en lezen hoe je hier de vorige keer mee bent omgegaan en of dit werkte of niet. Bij welke voedingskeuzes en beweegpatroon voel jij je het beste. Het kan echt een steuntje in de rug geven op dagen dat je denkt dat je geen stap vooruit bent gekomen. Lees terug in je dagboek en zie met je eigen ogen wat je allemaal al bereikt hebt. Dit kan je een flinke dosis zelfvertrouwen geven.

  • Zoek supporters en steun andere deelnemers van Mijn Doel
    Support vinden kan eigenlijk heel makkelijk. Schrijf je in bij Mijn Doel van Leontien.nl en je kunt op eenvoudige wijze deelnemers vinden die naar hetzelfde streven als jij. Deel je ervaringen, tips en vorderingen. En geef elkaar vooral de steun die je soms zo hard nodig hebt. Want in je eentje aanmodderen zal je niet ver brengen.

Tip! Lees ook het artikel Omgaan met tegenslagen en teleurstellingen

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?