Kettlebell training de ultieme workout?

Kettlebell training de ultieme workout?

Een oud trainingsmiddel wat weer helemaal hip is: de kettlebell. En misschien niet zo vreemd: met een kettlebell kun je al je spiergroepen aanspreken, je wordt leniger en slanker. Is het dan echt een wondermiddel?

Hoewel ze in in verschillende kleuren te vinden zijn, lijkt een kettlebell misschien wat spartaans als je het voor de eerste keer ziet. En dat klopt ook wel een beetje. Het stamt namelijk al uit de 17e eeuw. Toen trainden Russische strijders met gewichten, voorzien van een handvat.

Sinds nog niet zo lang is de kettlebell echter weer helemaal terug. En waarom ook niet? Het bestaat niet voor niets al zo lang. Uiteraard zijn we inmiddels wel veel meer over het menselijk lichaam te weten gekomen en zijn de oefeningen moderner geworden en zijn er voor iedereen schema's te vinden.

'Mooi' afvallen
Het geheim van van de kettlebell zit hem eigenlijk in de vorm: doordat het gewicht in het centrum van de bal ligt, ben je automatisch bezig om de optimale balans te zoeken wanneer je de kettlebell vasthoudt. Door de juiste oefeningen te doen, worden meerdere spiergroepen tegelijk gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je een optimale spierversteviging krijgt (niet op één plaats) en je lichaam mooi gevormd wordt. Zorg er wel voor dat je de juiste oefeningen leert, want lukraak met een kettlebell beginnen, kan ook tot blessures leiden.

Vetverbranding
Dat de Kettlebell training effectiever is dan andere soorten training komt waarschijnlijk doordat bij de Kettlebell training de aanmaak van groeihormoon wordt gestimuleerd, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de verbranding van lichaamsvet. Bovendien bevordert het de spieropbouw, wat ook weer leidt ook tot een hogere vetverbranding, zelfs als je zit of slaapt. Dankzij de Kettlebell training zal je lichaam dus veel beter in staat zijn om vet te verbranden, zelfs op momenten dat je niet traint! 

Kan iedereen het doen?
Een kettlebell is niet megazwaar (voor vrijwel alle vrouwen geldt bijvoorbeeld dat een gewicht van 8 Kg toereikend is) en de snelheid en intesiteit van de oefeningen bepaalt hoe zwaar het is. Hierdoor is het eigenlijk voor iedereen geschikt. Er zijn professionele sporters die ermee trainen, maar ook mensen die net weer beginnen of moeten revalideren.

En met de juiste instructies, kun je het ook thuis in de huiskamer doen. Dat maakt het weer een stuk voordeliger dan een sportschool abonnement. :-)

Waar moet je op letten?
Zoals al eerder genoemd is het ten zeerste aan te raden om met goede instructies te starten. Dat kan in een sportschool, maar ook door middel van een DVD. Een beproefde methode is bijvoorbeeld de Kettlebell Workout (met instructie DVD's).

Door op de juiste manier te beginnen bouw je je training op zoals het hoort en voorkom je overbelasting. Bovendien leer je hoe je de oefeningen kunt variëren, zodat je lichaam de juiste trainingsprikkels krijgt.

 

Trefwoorden van dit artikel: kettlebell, training, fitness, spieren, afvallen
 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?