De carriere van de eierkoek

De carriere van de eierkoek

Als wielrenster was ik (en eigenlijk nu nog steeds) altijd bezig met mijn voeding. Nee, niet zuchten, ik was creatief met eten bezig. Een eierkoek bijvoorbeeld was ‘afslank’-verantwoord. De eierkoek in die dagen was namelijk droog, klein, rook een beetje naar ammoniak, maar bevatte vooral weinig calorieën.

Elke dag meerdere van die droge koeken verorberen om de honger (lees: lekkere trek) te stillen, zorgde er echter voor dat ik weleens ‘gek’ deed met de eierkoek. Deze werd dan lekker gemaakt met appelstroop, boter of een plak kaas. Ik ken zelfs de variant met kwark en stukjes appel (de ‘grote’ Leontien zelf dus). In hoeverre dat dan nog verantwoord was in verhouding tot een echte boterham, is dan de vraag…

Er was zelfs een periode dat de eierkoek zo gepromoot werd, dat deze uitverkocht raakte. Inmiddels ben ik voedingsdeskundige en heb ik eens ‘kundig’ naar de eierkoek gekeken (heb ze dan ook allemaal geprobeerd!). Het is zelfs zo erg dat als ik ergens op visite kom mensen ‘rekening’ met mij houden en dus speciaal eierkoeken in huis hebben gehaald (alsof er geen lekkerdere dingen bestaan). Het lijkt wel of elke ‘afslankende’ vrouw tegenwoordig standaardproducten als eierkoeken, kipfilet en ontbijtkoek eet. Vrij eenzijdig en saai, dus bijna niet vol te houden. Fijn dat de voedingsmiddelenindustrie daar handig op inspeelt. Want als iemand bij mij op consult komt en mij verteld dat zij een eierkoek heeft gegeten, is mijn vraag altijd: welke? Want je hebt nu eierkoeken en eierkoeken oftewel vliegende schotels en andere creatieve creaties. Wat ooit een droge naar ammoniak ruikende koek was, is nu een hippe schotel.
 
Ooit zo’n hippe schotel afgewogen? Het gewicht varieert enorm, zo ook de creatie.
Je hebt ze van 30 gram, 65 gram en ‘de vliegende schotel’ is zelfs goed voor zo’n van 83 gram. Toch goed voor 248 kcal. Bedenk daarbij dat de hippe creaties met rozijnen, chocoladesnippers, koeksnippers, de volkoren variant (gekleurd door onder meer basterdsuiker) wel extra calorieën (op onze billen) teweeg brengen. Dus tja, ben je dan wel echt aan het afslanken als je eierkoeken eet? Op het moment dat ik dit schrijf krijg ik net een reclameblaadje in de brievenbus, en jawel: eierkoeken met……. Pepernoten. Wie bedenkt eigenlijk die eierkoekvariaties? Een vrouw? Het zal de eierkoek zelf niks uitmaken, want zijn carrière neemt inmiddels een grote vlucht. O ja, ik zal je nog twee onlangs gehoorde variaties vertellen. Eierkoek met hagelslag of lekker opgewarmd in de magnetron. Mmmm…. Ik krijg honger. Ik ga maar eens eten en geloof het of niet eentje….. met een soort confetti. Heeft dat misschien te maken met 11/11?

Groetjes,

Anouska 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Eieerkoek! http://www.youtube.com/watch?v=9zdQwGLbtI8

Daar komt de boegieman!, 21 maart 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?