Fris tot de laatste slok

Fris tot de laatste slok

Alles wat ik me voorstelde bij koersen in België klopt. Ik zag het zaterdag met eigen ogen. De mannen die in de plaatselijke kroeg met een sjekkie in de hand aan het bier zitten, hebben echt van die gelooide koppen. Net iets karakteristieker dan Hollandse leeftijdsgenoten. Ze zitten aan tafels van donker hout, met morsige hoogpolige tafelkleedjes.

Of ze hangen aan de bar. Wenken de kordate serveerster met de jampotglazen in haar bril als ze er nog eentje willen. Ze zijn zwijgzaam, kijken rond. Bij voorkeur naar de blote vrouwen aan de muur achter de bar. Ze schuiven hun biertje heen en weer over het smoezelige barhanddoekje met 'Fris tot de laatste slok' erop.

Er hangt vitrage voor de ramen. En ook voor de glazen deur die toegang geeft tot een binnenplaatsje, waar de wc's zijn. Een hok met een klapdeur voor mannen. En een echt toilet met oranjebruin gebloemde tegeltjes aan de muur voor vrouwen.

Vandaag hebben de mannen in de kroeg wat te kijken: een lange rij rensters. Ze hangen langs de bar, zitten op de houten tafels en staan zelfs tot ver op straat te wachten. Het duurt eeuwen voor ze de hoek om mogen, de woonkamer in die even is omgetoverd tot inschrijfbalie.

Alle meubels en de grote plasma-tv zijn tegen de muur geschoven. Porceleinen beeldjes van poezen en engeltjes zijn veilig bovenop de kasten gezet. Rensters leunen tegen de vrije stukjes muur, bijna tegen de foto's van 'Wesley's eerste communie' en andere familieportretten aan. Op de gaskachel staan gepoetste fluitketels te glimmen.

In het midden: een tafel met vijf mannen. Om beurten nemen ze geld aan en geven ze mompelend rugnummers af. Ongeduldig kijken ze of er al een einde aan de rij rensters komt. Nee. Nog lang niet.

De start een kwartier uitstellen dan maar? "Allee, dat geeft zeker en vast gedoe met de politie!", verheft een van de mannen opeens zijn stem. De reactie, paniekerig: "Dat zal wel, maar het kan niet anders! Kijk eens naar die rij!"

Het wordt nog warmer in de kleine ruimte. De politie aan de lijn: het is oké, er mag later gestart worden. De rust keert weer. Eén van de mannen steekt een nieuw sjekkie aan. De barvrouw met de jampotglazen brengt bier.

Zo gaat dat, in België. Wat ben ik benieuwd hoe onze zuiderburen het koersen bij de Hollanders zien.

Trefwoorden van dit artikel: Marijn
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?