Zonnebrand voorkomen? Neem de juiste maatregelen

Zonnebrand voorkomen? Neem de juiste maatregelen

Wat je moet weten over zonnebrandmiddel, en andere tips om verantwoord te zonnen.

Zonlicht ontspant, geeft energie en zorgt voor een gevoel van welbehagen. Dat komt door de aanmaak van endorfinen, maar mogelijk spelen ook andere stoffen een rol. Er zijn aanwijzingen dat vaak zonnen een licht verslavende werking kan hebben. Zonlicht kan in sommige gevallen huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis iets verlichten. En uit een Britse studie blijkt dat gebruinde mensen iets slanker lijken dan ze zijn.

Waarom zonlicht goed voor je is

De zon levert je ook nog een belangrijke vitamine. De huid maakt namelijk vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D is goed voor botten en tanden, speelt een belangrijke rol bij de weerstand en verkleint waarschijnlijk de kans op enkele vormen van kanker. Uit recente onderzoeken rijzen vermoedens dat vitamine D hart- en vaatziekten en dementie kan helpen voorkomen. Mensen met een blanke huid hebben dagelijks genoeg aan een kwartier zonlicht of fel daglicht om voldoende vitamine D aan te maken. Dit op voorwaarde dat hun gezicht en handen onbedekt zijn. Wie een donkere huid heeft of ouder is dan 60, maakt minder snel vitamine D aan. Daarom moeten ouderen langer buiten zijn of een supplement slikken.

De nadelen van zonlicht

Zonlicht heeft helaas ook een schaduwzijde. De UV-straling in zonlicht (UV-A en UV-B) breekt het collageen in de huid af. Daardoor wordt je huid sneller ouder en slapper. Te veel UV-straling beschadigt de huidcellen. Dat leidt tot zonnebrand: de huid wordt rood en verbrandt. Op de lange termijn kan huidkanker het gevolg zijn, de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Het wordt jaarlijks naar schatting bij ongeveer 30.000 mensen vastgesteld, maar de verwachting is dat binnen 10 jaar 1 op de 4 Nederlanders te maken krijgt met huidkanker. De aandoening is vaak goed te behandelen, maar heeft meestal littekens tot gevolg. En jarenlange controles blijven noodzakelijk. Nog een nadeel van zonnen: het verlaagt tijdelijk de weerstand van het lichaam, waardoor infecties meer kans krijgen.

Er zijn veel fabels in omloop over wat gezond zou zijn en wat niet. Zo zou je in een T-shirt niet kunnen verbranden. Met behulp van deze 7 tips kun je verantwoord zonnen, want dit zijn de feiten:

Tip 1) Gebruik minimaal factor 15
Volgens huidartsen en dermatologen heb je in Nederland voor een goede bescherming een zonnebrandmiddel nodig van minimaal factor 15 (de zogenoemde SPF-waarde). Mensen met een gevoelige huid die snel verbrandt, kunnen beter factor 20 of hoger gebruiken.

Tip 2) Let op de houdbaarheid

Een fles gebruikt zonnebrandmiddel blijft zeker 1 jaar goed. Dat blijkt uit tests van de Consumentenbond. Middelen die ouder zijn, verliezen hun beschermende werking.

Tip 3) Sunblockers beschermen niet volledig
Geen enkel antizonnebrandmiddel beschermt volledig tegen de zon, ook de zogenaamde sunblockers niet of moderne middelen die tegen zowel UV-B als UV-A straling werken. Ook met een goed middel kun je dus niet onbeperkt zonnen.

Tip 4) Smeer je om de 2 uur in

Smeer je huid elke 2 uur in. Wie vaak het water in gaat, moet vaker smeren, ook als een waterbestendig middel wordt gebruikt.

Tip 5) Let op je huid

Zit je in de zon en merk je dat je huid geïrriteerd raakt, dan ben je eigenlijk al te laat. Zoek meteen de schaduw op en smeer je in. Blijf je toch in de zon zitten, dan is insmeren én kleding aantrekken de enige optie.

Tip 6) Veel zwemmen, veel smeren

Zonnebrandmiddelen spoelen in het water deels weer van je huid af. Met een goed waterresistent zonnebrandmiddel ('waterproof' zonnebrandmiddel bestaat niet) kun je 2 of 3 keer probleemloos het water in zonder dat het middel grotendeels van je huid spoelt. Ga je vaker in het water, dan zul je ook vaker moeten smeren.

Tip 7) Een dagje de zon in? Neem maatregelen
Lang in de zon zitten is nooit goed. Lig je toch een lange dag aan het strand, smeer dan een half uur voordat je in de zon gaat met een middel van minstens factor 20, en draag geregeld een T-shirt en een pet.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: zonnebrand, zonnebrandmiddel, zonnen, vitamine D
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik smeer me de laatste jaren áltijd in met zonnebrandcreme van Ha-Ra. Anderhalf uur voor het zonnen op brengen en het maakt een verbinding met je huid. Dan ben je (afhankelijk van de zonsterkte) max 8hrs beschermd. Ook tijdens het zwemmen dus. www.ha-ra.nl Vroeger verbrandde ik áltijd. Nu nooit meer. Wat ook goed werkte, dat gebruikte ik voordat ik Ha-Ra ontdekte, is P20. Dat werkt volgens hetzelfde principe. Alleen deze geeft af bij zweten (bij mij dan tenminste)

Mascha, 12 mei 2011

Ik smeer me altijd in met de Aloe Sunscreen. Vroeger verbrandde ik altijd maar dat is verleden tijd. Natuurlijk is om de 2 uur smeren een must. De Aloe Sunscreen is op basis van Aloë vera en heeft en beschermingsfactor van 30. Is een huidvriendelijke, waterafstotende zonnebrandcreme die zonneallergieën en verbranding voorkomt. Kijk op www.gerrie-go4fit.nl

Gerrie , 12 mei 2011

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?