Zorgeloos zomeren

Zorgeloos zomeren

Buiten eten, buiten sporten, buiten leven. In de zomer doe je het liefst alles buiten. Helaas zijn er kleine dingen die buiten zijn bij hoge temperaturen niet altijd even aangenaam maken: zweten van de hitte, zoemende en prikkende insecten en voedsel dat snel bederft. Zes tips om deze ongemakken tegen te gaan!

Tip 1: Voorkom huiduitslag

Als het heel warm is, kun je last krijgen van huiduitslag of eczeem, van de zon of van zweetklieren die verstopt raken. Meestal krijg je kleine, jeukende bultjes in huidplooien of op plekken waar je kleding tegen de huid schuurt.

Om dit soort eczeem te voorkomen, kun je het beste ademende kleding dragen, van katoen. Vermijd oliehoudende crèmes en zalfjes. Die kunnen je zweetklieren verstoppen. Kies daarom voor olievrije zonnebrand. Probeer zoveel mogelijk droog te blijven, want door vocht krijg je makkelijker uitslag.

Krijg je toch huiduitslag of eczeem, ga dan meteen uit de zon. Leg koude kompressen op de plekken waar je bultjes hebt en vraag aan je apotheker om crème die de jeuk verlicht.

Tip 2: Maak jezelf onaantrekkelijk

Onaantrekkelijk voor insecten dan, hè! Heldere kleuren trekken bijen en wespen aan. Dus als je in de zomer buiten bent, kun je beter lichte kleuren dragen. Bovendien kun je op lichte kleding ook teken makkelijker zien – mocht je naar het bos gaan.

Doe ook geen parfum op. Als jij een geurtje lekker vindt, kun je er vanuit gaan dat bijen dat ook vinden.

Tip 3: Opruimen!

Die picknicktafel vol met ijsstokjes, ranjaglazen en fruitschillen is een walhalla voor bijen en wespen. Een klassieke manier om een fikse wespensteek op te lopen is je blikje drinken even laten staan, niet zien dat er een wesp in kruipt en dan een slok nemen… Au! Ruim lege verpakkingen dus zo snel mogelijk op en doe overal dekseltjes op. Zorg er kortom voor dat er zo weinig mogelijk zoetigheid wordt blootgesteld aan de open lucht. Alleen dan hou je bijen en wespen op afstand.

Muggen zijn ook van die fijne zomergasten, vooral ’s avonds. Je kunt er weinig aan doen, behalve je insmeren met anti-muggenspray. En ook belangrijk: zorg ervoor dat er zo min mogelijk stilstaand water in de buurt is. Dat is namelijk dé plek waarin muggen zich voortplanten. Maak alle emmers, bloempotten en vogelbadjes leeg. En ruim het kinderzwembad meteen op.

Tip 4: Geprikt? Reageer snel!

Ben je toch geprikt door een mug, een bij of een wesp, reageer dan snel. Doe er zo snel mogelijk ijs op, dat gaat de zwelling en de jeuk en pijn tegen. Bij de apotheek vind je zalfjes die jeuk en pijn verminderen.

Krijg je ineens overal jeuk, zwellingen in je gezicht en/of moeite met ademhalen, ga dan meteen naar een dokter. Misschien heb je een allergische reactie. Hetzelfde geldt voor koorts en spierpijn.

Tip 5: Koelen in de koelbox

Om te voorkomen dat je picknick letterlijk en figuurlijk bedorven wordt door bacteriën die zich tegoed doen aan jouw eten, is het belangrijk om voedsel goed koel te houden. Koel het eten dat je wilt meenemen eerst in de koelkast of diepvries en doe het dan rechtstreeks in de koelbox; als het er al koud in gaat, blijft het ook langer koud.

Als de koelelementen of ijszakken die je bij het eten hebt gedaan nog bevroren zijn als je op de plaats van de picknick aankomt, dan is het eten goed gekoeld. Als je eenmaal bent gaan zitten, zorg er dan voor dat het eten niet langer dan twee uur blootgesteld blijft aan de open lucht. En niet meer dan een uur als het buiten 30 graden of warmer is. Bij die hitte planten bacteriën zich namelijk razendsnel voort en kan eten in een mum van tijd bederven.

Tip 6: Bakken op de barbecue

Barbecueën is heerlijk in de zomer, maar als je het niet goed doet, kun je er flink ziek van worden. Vlees moet namelijk wel goed doorbakken zijn, anders blijven bacteriën salmonella, campylobacter en E. coli in leven.

Gebruik daarom een vleesthermometer. Die kun je middenin het vlees dat op de barbecue ligt steken. Serveer biefstuk pas als ‘ie 70 graden is – dan is het vlees medium gebakken. Kip moet nog een stukje warmer zijn. Dat is pas goed gaar bij 75 graden. Een vleesthermometer kun je in de meeste keukenwinkels en zelfs bij de Blokker kopen.

Trefwoorden van dit artikel: eten & drinken, beauty en uiterlijk, zonnebrand, teken, bacterien
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?