Aarbei tegen de zon

Aarbei tegen de zon

Met een mooi weekend voor de deur wil je misschien wel weer eens lekker in de zon liggen. Goed idee, maar vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème. Of met een aarbeienextract. Ja echt! Want dat blijkt je te beschermen tegen uv-straling.

Nog niet zo lang geleden schreven we al dat tomaten je beschermen tegen de zon. Nu blijken aardbeien hetzelfde effect te hebben. Nieuw onderzoek uit Spanje en Italië wijst daarop: Aardbeienextract beschermt de huidcellen tegen schadelijke uv-straling.

De onderzoekers deden verschillende tests met huidcellen in een laboratorium. De huidcellen werden blootgesteld aan uv-straling vergelijkbaar met anderhalf uur middagzon aan de Franse Rivièra.

Aardbeienextract leek de huidcellen te beschermen tegen die sterke zonnestralen. Zowel de overleving als de vitaliteit van de cellen nam toe en er was minder schade aan het DNA. De onderzoekers zijn heel blij met deze ontdekking, want door iets simpels als de aardbei kan de kans op kanker en andere huidaandoeningen verkleind worden, denken ze.

Waarom aardbeien de huid zo goed beschermen weten ze niet zeker. De wetenschappers vermoeden dat de rode kleurstoffen, de anthocyanine, in de aardbei daarvoor zorgen: die gaan ontstekingen en tumoren tegen. Van anthocyanine is al langer bekend dat het een beschermend effect heeft: ze werken ontstekingsremmend.

In de toekomst zouden er dus zomaar eens zonnebrandcrèmes met aardbeienextract op de markt komen. Prima, want dat ruikt ook nog eens heel lekker.

Bron: gezondheidsnet

Foto: riza

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, beauty en uiterlijk, uv-straling, huid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

wat is een aarbei?

jmc, 04 oktober 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?