Heb jij hét geluksgen?

Heb jij hét geluksgen?

Gelukkig zijn is minder maakbaar dan gedacht. Het wordt namelijk grotendeels bepaald door je genen. Dit beweren wetenschappers nadat ze erachter kwamen dat bij gelukkige mensen een gen dat het transport van het gelukshormoon reguleert, veel efficiënter werkt.

Voor de studie werden van meer  dan 2.500 deelnemers de genetische gegevens bestudeerd. De onderzoekers van de London School of Economics en Political Science, hadden specifieke aandacht voor het gen 5-HTT. Dit gen reguleert namelijk het transport van serotonine in de hersenen. Serotonine staat bekend als het gelukshormoon omdat het invloed heeft op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Het geluksgen kent een variatie en kan zowel lang als kort zijn. De lange variant is efficiënter wat leidt tot meer serotonine transport in de cellen.We erven altijd van beide ouders een gen, wat betekent dat er drie mogelijke genotype zijn: lang-lang, kort-kort en lang-kort.

Lang-lang = gelukkig
Tijdens het onderzoek werd het genotype vergeleken met hoe gelukkig iemand was. Het geluk werd gemeten op basis van tevredenheid met het leven. De deelnemers met de meeste efficiënte versie van het gen, lang-lang, bleken duidelijk gelukkiger met hun leven dan de lang-kort- en de kort-kort-groep.

Gelukgen

"Het werd al heel lang gedacht, maar nu tonen we voor het eerst aan dat het 5-HTT gen een rol speelt binnen de mentale gezondheid.", vertelt onderzoeker Jan-Emmanuel de Neve. "Het gen vormt de individuele waarnamen van geluk, maar natuurlijk niet in zijn eentje. Ook andere genen en levenservaring spelen een rol."

Dit onderzoek verklaart echter wel waarom ieder individu een basis niveau van geluk heeft. Sommige mensen zijn van nature blij en dit wordt dus deels door de genen bepaald.

Trefwoorden van dit artikel: geluk, dna, genen, gelukkig, erfelijkheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?