Lachen is echt gezond voor je

Lachen is echt gezond voor je

Het wordt vaak gezegd dat lachen goed voor je is, maar is het wel echt waar? Het antwoord hierop is: ja! Onderzoek na onderzoek toont aan dat pret maken je gezondheid bevordert.

Recentelijk werd nog door Japanse wetenschappers ontdekt dat bloedvaten van proefpersonen die een comedy bekeken en veel moesten lachen, flexibeler werden. Hun bloedcirculatie was daardoor beter en dus werd hun lichaam goed van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Afvalstoffen en koolzuur werden juist vlot afgevoerd.

Immuunsysteem
Al eerder vonden wetenschappers van de Standford Universiteit in Amerika dat je ook je immuunsysteem een plezier doet door veel te lachen. Allerlei cellen die betrokken zijn bij de het opruimen van ziekteverwekkers kwamen in hogere concentraties voor in het bloed bij lachende mensen.

Geluksgevoelens
Verder is bekend dat lachen de productie van endorfinen in de hersenen stimuleert. Dit zijn stofjes die geluksgevoelens verhogen en pijn onderdrukken. Een psychologische verklaring voor de positieve gezondheidseffecten van lachen, is dat je met humor afstand creëert om naar jezelf te kijken. Door lachen lijken 'grote' problemen opeens een stuk kleiner en overkombaar. Je ziet sneller een oplossing, doordat je minder nadruk legt op de grootte van het probleem. Hevige stress wordt hierdoor voorkomen.

De positieve effecten van een lachbui zijn wel tijdelijk. Je moet dus regelmatig lol maken voor een blijvend resultaat. Een beter doktersadvies kun je toch niet krijgen?

Trefwoorden van dit artikel: lachen, gezond, weerstand, geluk
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Valt er niets te lachen dan niet getreurd. Je bent het zelf die de dag opfleurt.

Gabriƫlle, 27 februari 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?