Lachen tegen pijn

Lachen tegen pijn

Lachen is ├ęcht gezond: flink lachen helpt namelijk tegen pijn. Een kwartiertje naar een komedie kijken of lachen met vriendinnen is al genoeg om je pijngrens met tien procent te verhogen. Door te lachen maak je namelijk endorfine aan, een stofje waardoor je je prettig gaat voelen en dat er kennelijk ook voor zorgt dat je beter tegen een stootje kunt.

Als je eens flink wilt lachen kun je trouwens wel het beste het gezelschap van anderen opzoeken. De kans op een lachbui is dan dertig keer zo groot als in je eentje. De endorfine die bij een oprechte lach vrijkomt, is een evolutionair mechanisme om sociaal gedrag te stimuleren.

“De functie van lachen is heel snel een positieve stemming opwekken in een groep mensen. Dit stelde onze voorouders in staat om met dagelijkse stress en conflicten om te gaan. Net als het vlooien bij apen heeft lachen bij de mens een kalmerende werking. Wij laten met dit onderzoek zien dat endorfinen daarbij een rol spelen”, aldus hoogleraar Mark van Vugt van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die onderzoek deed naar lachen.

Van Vugt en zijn collega’s dienden proefpersonen pijnprikkels toe, zoals ijskou tegen de huid of een strak zittende bloeddrukmeter om de arm. Of ze lieten de proefpersonen zware en pijnlijke spieroefeningen doen. Hun pijngrens werd gemeten vóór en nadat ze flink hadden gelachen door te kijken naar een komedie.

Andere proefpersonen kregen dezelfde pijnprikkels toegediend, maar keken naar natuurdocumentaires met een hoog ‘feel good’-gehalte of naar informatieve programma’s, zoals instructievideo’s. Opvallend was dat alleen écht lachen voor de aanmaak van endorfine zorgde. Zelfs het kijken naar een feel good-film heeft niet dat effect.

Zie je dus op tegen een zware sessie in de sportschool of heb je spierpijn? Zoek je lolligste vriendinnen op en je kunt er een stuk beter tegen!

Bron: Gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, lachen, endorfine, pijn
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De lachspiegelcentrale.nl heeft speciale acties voor wachtruimtes voor bijvoorbeeld tandartsen, dokters, ziekenhuizen etc. Bij de lachspiegelcentrale.nl is al heel lang bekend dat lachen ontspannend, afleidend en pijnstillend werkt. Dus zet gewoon een lachspiegel in de wachtruimte!

Lachspiegelcentrale.nl, 16 september 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?