Avocado: hoe gezond is dit fruit?

Avocado: hoe gezond is dit fruit?

Ja, je leest het goed, de avocado is een vrucht. Maar het gaat er natuurlijk niet om of een avocado groente of fruit is maar wat het voor je lijf doet. Gelukkig alleen maar goede dingen. Je kunt de avocado zelfs rekenen tot één van de meest belangrijke fruitsoorten voor je gezondheid.

Een avocado is een echte smulvrucht. Snijd een avocado door de helft, een beetje peper, zout en limoensap erop en lepelen maar. Maar de vrucht combineert ook in heerlijk in allerlei gerechten en salades, kan verwerkt worden in salsa’s of functioneren als broodbeleg. Daarom is het ook zo fijn dat avocado’s supervoedzaam zijn. Je maakt je lichaam erg blij met een paar avocado’s per week.

Cholesterol
De avocado staat bekend als een “vette” vrucht, maar dit is juist een goede zaak. Het bevat namelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren die je beschermen tegen een hoog cholesterol. Specifiek gezegd zijn avocado’s rijk aan bètasitosterol. Deze stof vangt het overtollige slechte cholesterol (LDL) af en verhoogt weer het goede cholesterol (HDL).  Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten, een TIA, beroerte of hartinfarct.

Afvallen
Er kan niet genoeg benadrukt worden dat vette voeding niet per se slecht is. Je lichaam heeft vetten juist nodig voor allerlei belangrijke processen, maar wel de goede vetten.  Een avocado levert die bij uitstek. Ook als ja wilt afvallen kun je avocado’s blijven eten, ondanks het relatief hoge caloriegehalte. Een vetarm dieet blijkt namelijk niet meer gewichtsverlies te geven, dan wanneer je met mate goede vetten blijft eten. Uiteindelijk draait het om het juiste aantal calorieën.

Diabetes en bloeddruk

Avocado’s vormen een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hoge bloeddruk. Ook heeft de groene vrucht een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel Nederlanders te hoog ligt. Door haar afremmende werking heb je minder kans om suikerziekte te krijgen.

Sportvoeding
Avocado’s stimuleren de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Dit komt vooral van pas bij mensen met een traag werkende maag. En ook sporters hebben hier baat bij. Bovendien is de avocado vezelarm, dus geschikt om te eten voor een training of marathon. Dan kun je beter alle producten mijden die het maagslijmvlies irriteren.  De snelle koolhydraten en eiwitten en het hoge mineralengehalte in de vrucht zorgen na het sporten voor snel herstel. Verder bevat ze antioxidanten die spierschade tegengaan.

Huidmasker
Door de goede voedende eigenschappen van de avocado wordt ze ook in allerlei cosmetische producten verwerkt, met name voor huid en haar. Je kunt ook zelf een huidmasker van avocado maken: prak een halve avocado en meng dit met één eetlepel yoghurt, één eetlepel vloeibare honing en enkele druppels citroensap. Breng het mengsel aan op een gereinigd gezicht, laat het 15 minuten inwerken en spoel af met lauwwarm water. Je kunt het mengsel ook in je haar smeren, maar dan zonder de honing en citroensap en één eetlepel yoghurt meer. Laat het haarmasker 20 minuten inwerken en spoel uit met shampoo.

TIP - Wil je het lekkerste recept voor guacamole weten? Klik dan verder.

Trefwoorden van dit artikel: avocado, gezond, fruit, bloeddruk, cholesterol, sportvoeding, huid, haar
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Zoals 1 1/2 jaar geleden al door Emi is gezegd: avocado is juist vezelrijk! 6,4 gram per 100 gram. Dat is 3x zoveel als een appel of banaan. Jammer dat het niet gerectificeerd wordt op deze pagina.

Barbara, 30 maart 2017

Goeiedag vanuit Suriname.Ik hoorde juist dat advocaat heel slecht is voor diabeten.Is een vrucht waar ik heel van houd,dus vind het zo erg dat ik het niet mag eten.Graag uw antwoord hierover

Bosse van Joan, 26 december 2015

Een avocado is niet vezelarm..! Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

Emi, 05 augustus 2015

Ik eet bijna dagelijks een advocado, mag dat, of moet ik er een paar per week eten? Please antwoord.

Eleonora, 20 augustus 2013

een milkshake van advocado en melk en een beetje riet suiker ofzo is echt lekker alles in de mixer doen en daarna in de vriezer je kan het maar voor 1 dag maken volgende dag is het bruin. Ik eet het ook om me bruine brood in plaats van botter met kaas en wat tomaat komkommer tuinkers wat je wilt super lekker gebruik het net als boter bewaar de pit in de avocado en in de koelkast dan kan je er een paar dagen van eten 2 of miss 3 denk ik groetjes terry @ arna ik heb van iemand gehoord ei geel voor droge huid en haar en ei wit tegen vette huid en haar. Ik ben er nu achter dat fruitzuren slecht zijn voor je huid en zelfs beschadigen . je kan vast nog veel meer op internet vinden.

terry, 21 januari 2013

Helpt atvocado ook tegen droog haar,zo ja en hoe vaak mag je dat gebruiken.wekelijks?? wilt u hierop reageren. b.v.dank u. Met vriendelijk groet Arna den Otter

Arna, 18 maart 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?