Kijk uit met fruit

Kijk uit met fruit

“Snoep verstandig, eet een appel” – fruit is natuurlijk hartstikke gezond. Maar je moet wel een beetje oppassen als je fruit eet en niemand zomaar alles in je mond stappen. Je kunt namelijk ook heel ziek worden van fruit. Let daarom op de volgende dingen.

Schillen heeft weinig zin

Veel mensen geloven dat een geschild appeltje gezonder is. Bestrijdingsmiddelen zitten immers aan de buitenkant, denken ze. Maar dat is een misverstand. In fruit kunnen soms resten van bestrijdingsmiddelen voorkomen. Die zitten niet alleen op de schil, maar ook in het fruit zelf. Het risico voor de gezondheid is echter heel klein. Geen of te weinig fruit eten is ongezonder. Bovendien zitten de meeste vitamines en andere gezonde stoffen in en vlak onder de schil. Goed wassen is wel verstandig, want net als op groente kunnen op fruit bacteriën, parasieten en virussen voorkomen. Maar schillen is dus niet nodig.

Citroenrasp

In veel gerechten is een beetje citroenrasp – dat is rasp van de citroenschil – erg lekker. Bovendien is het gezond: er zit heel veel vitamine C in. Maar pas op: citrusvruchten zijn behandeld met schimmelwerende middelen. Resten daarvan kunnen nog op de schil voorkomen. Als je de schil van een citroen of sinaasappel wilt raspen, is het dus belangrijk de vruchten eerst heel goed te wassen.

Schimmel? Weggooien!

Van fruitschimmel kun je heel erg ziek worden. Dus beschimmeld fruit kun je maar beter weggooien, al is er maar één schimmelplekje te zien. Schimmel kan zich makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je daarentegen wegsnijden; de rest van het fruit kun je dan nog eten. Fruit kun je trouwens het beste gescheiden van elkaar bewaren om voortijdig bederf te voorkomen.

Bosvruchten

Aan het eind van de zomer zul je ze vast weer langs de kant van de weg zien staan: struiken vol rijpe bramen. Heerlijk natuurlijk, maar als je wilde, ongewassen bramen eet, loop je het risico besmet te worden met de vossenlintworm. Voor wilde frambozen en bosbessen geldt hetzelfde. Zwangere vrouwen moeten bovendien opletten voor toxoplasma, die ook kan voorkomen op bosvruchten. Wassen neemt niet alle risico's weg. Koken, door bijvoorbeeld jam van de bramen, bosbessen en frambozen te maken, vernielt wél alle ziekmakers.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fruit
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De Mango schil gooi ik bij de kippen en ganzen,toch maar niet meer doen(lekker zelf op eten). Schimmels op fruit was bij ons in de aardbeien heel erg. Merkte ook als ik ze niet snel verwerkte ze ook snel weg rotten. OOk in de ruimtebol van tupperware in de koelkast kon ik ze langer goed houden. Eet sinds ik gestopt ben met roken,heel veel fruit eet. nu ik dit lees blijkt dat ook niet goed te zijn. Gr uit Chaam

Ria Hermans, 28 juni 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?