Mangoschil remt vet

Mangoschil remt vet

Het lijkt erop dat mango's de vorming van vetcellen tegengaat. De stofjes die daarvoor zorgen komen niet voor in het vruchtvlees, ze zitten alleen in de schil. En ook niet in de schil van alle mango's, maar voor zover nu bekend alleen in die van de Irwin en de Nam Doc Kai mango.

Dat blijkt uit onderzoek van de Australische University of Queensland. De chemische stofjes die de wetenschappers in de mangoschil ontdekten, onderdrukken de adipogenese. Dat is het proces van de vorming van vetcellen in het lichaam.

Niet alleen mango's, ook andere tropische vruchten bevatten dit soort stofjes. Het gaat om zogenaamde phytochemicaliën. Het mengsel en de hoeveelheid kan per type vrucht verschillen.

De samenstelling van de phytochemicaliën in de schil en in het vruchtvlees van de mango verschillen; dat verklaart volgens de onderzoekers waarom alleen de schil de vorming van vetcellen remt.

Vervolgonderzoek is nodig, maar in de toekomst kan de mangoschil wellicht een wapen worden in de strijd tegen overgewicht. Op basis van de schil zouden voedingsmiddelen ontwikkeld kunnen worden.

Wel moet er ook aanvullend onderzoek gedaan worden naar de grootte van de vetcellen die bij het eten van mangoschil gevormd worden: door de remming van de adipogenese kunnen de vetcellen die ontstaan groter zijn dan anders. En dit kan op zijn beurt weer meer risico op diabetes type 2 opleveren.

Genoeg te onderzoeken dus, maar af en toe een ongeschilde mango eten kan zeker geen kwaad!

Bron: gezondheidsnet.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fruit, mango
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

LS... Mango met schil in de blender en smullen maar. Van die schil merk je niets en scheelt een hoop verspilling.

Caesar Lion Cachet, 23 april 2015

Anita, waarom is het niet aan te raden om de schil van die mango, uiteraard na goed wassen, te eten??

Jo, 01 juli 2012

De mango heet Nam Dok Mai en het is niet aan te raden om deze met schil te eten. Het lekkers zit erin, pit eruit en smullen maar. De lekkerste mango's zijn te koop bij de betere speciaal shop.

anita, 28 juni 2012

waar is de gezonde mango te koop?

e.wemmenhove, 19 juni 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?