Lachen tegen stress

Lachen tegen stress

Dat lachen gezond is, wist je natuurlijk al lang. Maar zelfs in situaties waarin niets te lachen valt, kan een grijns trekken er toch voor zorgen dat je je minder vervelend en gestresst voelt. Al is het een neplach.

Dat blijkt uit onderzoek van de University is Kansas. Daar bestudeerden wetenschappers hoe verschillende soorten lachen het stressgevoel beïnvloedt.

Ze maakten daarbij onderscheid tussen twee soorten lachen: de 'standaardlach', waarbij de spieren rondom de mond aangespannen worden en je een grijns trekt, en de 'oprechte lach', waarbij ook de ogen meelachen. Het onderzoek bestond uit twee fases: een training en een test.

Tijdens de training werden 169 proefpersonen in drie groepen gedeeld. Elke groep kreeg een setje eetstokjes en moest die op zo'n manier in z'n mond stoppen dat ze er een neutrale gezicht mee trokken, óf een standaarlach, óf een oprechte lach. Door de eetstokjes waren de deelnemers zich niet bewust van hun gezichtsuitdrukking.

Tijdens de testfase moesten de proefpersonen een paar stessvolle activiteiten uitvoeren. De helft van de deelnemers had eetstokjes in hun mond zoals ze geleerd hadden, de anderen kregen daarbij ook de opdracht om te lachen. De wetenschappers onderzochten tijdens de activiteiten de hartslag van de proefpersonen en de door hen ervaren stress.

En wat ontdekten ze? Lachen heeft een duidelijke invloed op hoe je je voelt. De lachende proefpersonen, en dan vooral de oprecht lachende, hadden een lagere hartslag na een stressvolle test in vergelijking met de neutraal kijkende deelnemers. Oók als de lach veroorzaakt werd door de eetstokjes.

Dus concludeerden de wetenschappers dat lachen in ene stressituatie ervoor kan zorgen dat je stress vermindert. Dus de volgende keer als je in de file staat of gek wordt van de krijsende kinderen van de buren, moet je jezelf gewoon dwingen om te grijnzen. Dat is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je hart.

Bron: gezondheidsnet

Foto: Doug88888

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, stress, ontspannen, lachen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

We hebben een balanskussen gekocht, nu wil ik weten hoe hard of zacht het kussen moet zijn om de oefeningen op te doen

Ria, 28 oktober 2017
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?