Weg met die weegschaal

Weg met die weegschaal

Het wordt tijd dat we eens gaan kijken naar de waarheid achter het begrip lichaamssamenstelling. Wat bedoelen we eigenlijk met gewichtsverlies. En wat zegt dat getal op de weegschaal nou echt?

JA, dat getal op de weegschaal zegt inderdaad iets over de hoeveelheid vet in je lichaam, maar ook over je spieren, skelet en de inhoud van je maag en laten we vooral ook niet vergeten dat het menselijk lichaam voor ongeveer 60% bestaat uit water!
 
Gewichtsverlies of vetverlies
We weten vaak wel dat spieren zwaarder zijn dan vetmassa in ons lichaam en dat spieren getraind kunnen worden door te trainen. Daarnaast zorgt regelmatige lichaamsbeweging ook voor een gunstige toename van de botdichtheid.
Het is vaak zo makkelijk om iedere ochtend op de weegschaal te gaan staan en de toon van de dag te laten afhangen van het cijfertje op het scherm. Het uitblijven van gewichtsverlies – of erger nog - het zien van een gewichtsstijging, kan iedereen die probeert gezonder te leven demotiveren. Wanneer je je de volgende keer weegt, ongeacht of het getal hoger of lager zal zijn dan je verwacht, vergeet niet dat er talloze variabelen meespelen die je totale gewicht bepalen en vet is slechts één van hen.
 
De waarheid over BMI
Body mass index (BMI) is een formule die vaak gebruikt wordt door medische professionals als een middel om het ideale lichaamsgewicht voor een persoon te bepalen op basis van hun gewicht en lengte.
Terwijl artsen over de hele wereld het BMI gebruiken, werd het al bedacht in de jaren 1800 en is het al bijna 200 jaar oud.
BMI is een aantoonbaar nuttige methode voor het verkrijgen van een algemeen beeld van het relatieve gewicht van een persoon, maar er wordt geen rekening gehouden met zaken als spiermassa, botdichtheid, vochtbalans of een reeks andere factoren die het BMI kunnen beïnvloeden.
Dit maakt de body mass index een verouderde methode en slechts een grote indicatie.

Het nieuwe slank
In de huidige maatschappij zijn we er bijna aan gewend geraakt meteen te oordelen. We delen mensen graag in categorieën in en drukken al snel de stempel 'dik' op mensen. Toch zien we een positieve verschuiving van het ideaalbeeld. Niemand wil ‘dik’ zijn, maar ‘mager’ is ook niet wat we willen. ‘Skinny’ is niet langer een ideaal dat vrouwen ambiëren. In plaats daarvan is het doel om ‘gezond’ te worden – wat dat dan ook mag betekenen voor een idividueel lichaamstype of de gezondheid van een lichaam. Laten we ophouden met het oordelen over anderen om te beginnen bij onszelf en het streven naar een sterk en gezond lichaam.
Voldoende beweging met een afwisseling van krachttraining en cardio zorgt voor het beste resultaat. En daar is helemaal geen weegschaal bij nodig. Vergeet termen als BMI en gewichtsverlies en luister vooral naar je eigen lichaam en streef naar een gezond lichaam dat geweldig voelt!


 

Trefwoorden van dit artikel: BMI, lichaamssamenstelling, gezond lichaam
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Helemaal waar. Maar wel doen!

jan v, 09 maart 2015

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?