Gezond aankomen

Gezond aankomen

De meeste vrouwen willen graag afvallen. Maar er zijn ook vrouwen die te dun zijn, van zichzelf of doordat ze bijvoorbeeld ziek zijn geweest, en worstelen om een paar kilo aan te komen. In tijdschriften en op internet word je overspoeld met tips om af te slanken, maar hoe kom je eigenlijk aan op een verantwoorde manier?

Iedere dag een paar Magnums of vette frieten met mayonaise eten, daar kom je flink van aan, zou je denken. Maar dat is behoorlijk ongezond. Ook aankomen kun je beter op een verantwoorde manier doen, anders is je lichaam er niet blij mee.

Is je BMI (Body Mass Index) lager dan 18.5, dan is er sprake van ondergewicht en is het een goed idee om wat aan te komen. Je lichaam functioneert namelijk niet goed meer bij zo’n lage BMI: als het grootste deel van je vetvoorraad op is, gaat je lichaam over tot het verbranden van de spieren. Daar verzwak je behoorlijk van. De darmfunctie neemt erdoor af en bij ondergewicht is je gemoedstoestand vaak ook niet goed. Het kan zelfs leiden tot depressieve gevoelens en angsten.

Aankomen gaat net als afvallen niet snel. Het resultaat is al erg goed te noemen als je in een week een halve tot een hele kilo aankomt. Dat lukt alleen door iedere dag meer calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Zo zou je dat kunnen doen:

Regelmatig eten is heel belangrijk als je aan wilt komen. Plan zes eetmomenten op een dag: drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Sla daar niets van over! Neem ook de tijd om te eten. Als je heel snel eet, heb je ook gauw het gevoel dat je op ploffen staat. Verantwoorde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld bananen, crackers met kaas, ontbijtkoek, krentenbrood, yoghurtdrank, een tosti of een handje noten.

Schep flinke porties op je bord. Neem overal twee lepels meer van dan je normaal gesproken zou doen. Door meer op je bord te scheppen, eet je over het algemeen ook meer. Een goed ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit drie tot vier sneetjes volkoren brood met kaas, een ei en/of een kom met yoghurt en muesli. Voor het diner geldt dat je met 100 gram vlees of vis, drie tot vier opscheplepels groente en drie aardappelen of drie opscheplepels pasta een prima maaltijd hebt. En eet een toetje.

Van vet eten kom je het snelste aan. Maar het is echt geen goed idee om iedere dag flink te snacken, want dat is niet goed voor je gezondheid. Je lichaam heeft veel meer voedingsstoffen nodig dan alleen maar vet: ook koolhydraten en eiwitten zijn erg belangrijke bouwstenen voor je lijf. Bovendien remt veel vet je eetlust. Probeer daarom zo gevarieerd mogelijk te eten.

Neem dubbel beleg op je boterham. Hagelslag met pindakaas, jam met kaas, ham met kaas; er zijn erg veel lekkere combinaties te bedenken. De meeste mensen die moeten aankomen zijn niet zo gek op eten; met dubbel beleg op je boterham lijkt het niet alsof je meer eet, maar in feite doe je dat wel. Om de eetlust te stimuleren kun je vooraf een kopje bouillon drinken, of een friszure drank zoals sinaasappelsap of tomatensap.

Drink je koffie of thee met suiker en melk of drink chocolademelk. In een suikerklontje, of een theelepel honing kan natuurlijk ook als je dat lekkerder vindt, zitten 16 calorieën. Met een scheutje halfvolle melk doe je daar nog eens 10 calorieën bij. Je kunt ook chocolademelk drinken in plaats van koffie of thee. Daar zitten veel eiwitten en suikers in; een goede manier om aan te komen.

En ook heel erg belangrijk: sporten! Daar val je toch juist van af, zou je misschien denken. Voor te dunne mensen is dat vaak niet het geval: zij hebben weinig spiermassa en kweken spieren door te gaan trainen. Spieren wegen meer dan lichaamsvet, dus sporten werkt eigenlijk dubbel. Krachtsporten zijn het meest effectief, daar wordt je het snelst gespierd van. Bovendien bevordert sporten de spijsvertering en de eetlust.

 

Bron: VirtuaGym / Nederland-Davos

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fit en bewegen, aankomen, sporten, bmi
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ook noten en nu in de zomer lekker roomijsjes (min. 2 bollen) is een aanrader! Verder doe ik aan krachttraining en beperk mn cardia tot 3 x 40 min hardlopen per week en gem 3x per week 12,4 km fietsen (naar mn werk haha dus dat moet wel ^^)

michelle, 30 mei 2014

Het artikel klopt niet. Van ontbijtkoek, crackers en banenen kom je dus niet aan!!!

Mascha, 15 mei 2013

Ik moet ook aankomen in gewicht. ik probeer langzaam aan meer kcal per dag te eten. Ik doe 2/3x per week aan krachttraining en 2/3x per week hardlopen (zo'n 45min). is het verstandiger om te stoppen met hardlopen aangezien het al vrij moeilijk is veel te eten op een dag?? en is het dan misschien een idee elke dag een stukje te wandelen?(dit kost minder energie dan hardlopen)

marlous, 23 februari 2013

bij mij is het probleem juist hoe meer ik eet hoe vaker ik naar de wc moet

Tamara, 17 juli 2012

en wat als ik binnenkort een sportverbod krijg? ik heb ondertussen veel mensen ontmoet die ook worstelen om aan te komen.. maar geen enkele daarvan doet aan wielrennen.. 't is zo'n moeilijk gevecht.. I need help!

Kim Bogaert, 28 juli 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?