De slanke kant van vet

De slanke kant van vet

Voedingsvetten hebben al decennialang een, onterecht, slecht imago bij het grote publiek, maar gezond vet is vet gezond!

Dit is mede een gevolg van berichtgevingen en campagnes in de media. Denk bijvoorbeeld maar aan de ‘Let op Vet-campagne’. Helaas wordt vaak al het vet over één kam geschoren met als gevolg dat veel consumenten dan maar al het vet schrappen uit hun voeding.

Eén van de misverstanden die nog bij veel mensen heerst is dat het eten van vet ook leidt tot meer lichaamsvet. Echter; niks is minder waar! Vetten heb je in allerlei verschillende soorten. Het soort vet en de manier waarop het bereid is, is van invloed op de kwaliteit en welk effect het heeft op onze gezondheid. In mijn praktijk zie ik heel vaak light- en magere producten terugkomen in voedingsdagboeken van cliënten die wat gewicht willen verliezen. Maar als er vet uit een voedingsmiddel gehaald wordt, komt daar iets anders voor in de plaats. En dat is meestal suiker. En laat een teveel aan suiker in je voeding nou precies datgene zijn wat omgezet wordt in lichaamsvet. Daarnaast zorgen gezonde vetten in je voeding voor een veel betere verzadiging. Dit voorkomt dat je de hele dag trek houdt en maar blijft snaaien (of de hele tijd aan eten blijft denken). 

Vermijd zoveel mogelijk de industriële en kunstmatige vetten zoals in koekjes, chips en kant-en-klaar maaltijden. Dat zijn vetten die je lijf niet begrijpt en daardoor slecht kan verwerken. En voeg gezonde vetten toe aan je dagelijkse voeding. Gezonde vetzuren van een natuurlijke bron zijn de bouwstenen van onze cellen en onze hormonen. Met andere woorden: we hebben ze nodig om alle processen in ons lichaam goed te laten verlopen (en ja; dus ook je verbranding) en lekker in ons vel te zitten (misschien wel het allerbelangrijkste!) Essentieel voor een optimale gezondheid en een gezond gewicht. Eet dus geregeld vette vis zoals haring, zalm, makreel en sardines en voeg lekker ongebrande noten en avocado toe aan je zomerse salade. Gezond vet is vet gezond! 

Venkel Avocadosalade met zalm (per persoon)

Ingrediënten: 

 • 1 venkelknol
 • 1/2 avocado
 • 50 gram gerookte zalm
 • 1 ei
 • 1 el pijnboompitten
 • 1 el ongebrande walnoten
 • 1 el olijfolie
 • 1 el pesto
 • 1 el citroensap
 • peper en zout
 •  

  Bereiding:
  1.      Kook het ei en snijd fijn.
  2.      Snijd de venkel in dunne reepjes, de vis in stukjes en de avocado in repen.
  3.      Rooster de pijnboompitten licht in een droge pan.
  4.      Maak een dressing van pesto, olie en citroensap.
  5.      Meng de ingrediënten met elkaar en maak de salade op smaak met peper en zout.
  6.      Strooi de pijnboompitten  en de walnoten over de salade

  door Nanneke Schreurs, voedingsdeskundige en schrijfster van het boek 'Gezond aan tafel 

  Trefwoorden van dit artikel: gezonde vetten, recept, avocado
   
  Deel dit artikel:
   

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

  sluiten
  Inloggen

  Login met uw e-mailadres en wachtwoord.  Inloggen
  seperator

  Wachtwoord vergeten?