detoxen met distels

detoxen met distels

Het voorjaar is het seizoen bij uitstek om te gaan detoxen. Geen sapkuur of crashdieet, nee het kan namelijk veel gezonder. Artisjokken zijn een wondermiddel voor je lever en geven je stofwisseling een boost.

Detoxen betekent letterlijk: ontgiften, je ontdoen van giftige stoffen. Er zijn  verschillende manieren waarop je dit kunt doen maar een veelgebruikte manier is de sapvastenkuur. Het is verstandig om dit soort detox-kuren niet op eigen houtje te gaan doen, maar onder goede begeleiding. Gifstoffen die we onder andere binnen krijgen door kunstmatige voeding, bestrijdingsmiddelen, uitlaatgassen en cosmetica gaan naar de lever om daar onschadelijk gemaakt te worden. Maar wanneer de lever niet alles meer kan verwerken worden gifstoffen opgeslagen in vetcellen.
 
Bij sapvasten zul je gewicht verliezen; er wordt vet afgebroken en gifstoffen komen in een versneld tempo vrij. Die vrijgekomen giftstoffen gaan weer naar de lever, die al overbelast was en zo dus voor schade kunnen zorgen. Daarom is het belangrijk om tijdens dit soort kuren of diëten, waarbij je snel gewicht verliest, je lever goed te ondersteunen. En eigenlijk is het altijd belangrijk om lief te zijn voor je lever. Deze heeft, behalve ontgiften, namelijk nog 500 andere functies. Het woord ‘stofwisseling’ geeft precies aan waar het in de lever om gaat: stoffen omwisselen. Een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam en onze gezondheid dus.
 
Een van de krachtigste middelen om je lever mee te herstellen is een distel; de Mariadistel. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt bij lever-en galaandoeningen en is zelfs succesvol gebleken bij vergiftigingen door de groene knolanamiet ,één van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Familie van deze bijzondere mariadistel is de artisjok. De artisjok is een veredelde distel die ook een positieve werking op je lever heeft en bovendien nog lekker om te eten ook. Het bittere stofje ‘cynarine’ in artisjok zorgt er ook nog voor dat je lever meer gal aanmaakt, wat zorgt voor een betere vetvertering. Kortom; een ideale detox groente.  Maar eigenlijk altijd een goed idee voor wie zijn lever eens extra wil ondersteunen. Doop je de artisjokbladeren in een knoflookdip dan ben je extra goed bezig. Knoflook bevat namelijk ook stoffen die je lever helpen om beter te functioneren.

Artisjokken   (Recept voor 2 personen)
Benodigdheden: 
•      2 verse artisjokken

Snijd de steel en de hardste onderste bladeren van de artisjokken.
Was de artisjokken en leg ze in een pan met ruim water
Voeg wat zout en citroensap toe.
Kook de artisjokken in ongeveer 40-45 minuten gaar.
Wanneer een blaadje makkelijk losgetrokken kan worden zijn ze gaar.
Laat de artisjokken even afkoelen en maak intussen de knoflookdip

Bij het eten trek je de bladeren een voor een van de artisjok, doop de onderkant in de dip en schraap met je tanden het zachte deel eraf. Als de meeste blaadjes zijn leeggezogen kun je overgebleven kleine blaadjes en het ‘hooi’ wegsnijden en kun je de artisjokbodem eten.

Knoflookdip (recept voor ±175 ml saus)
Benodigdheden:
•      2 grote tenen knoflook, of meer naar smaak
•      1 tl zeezout
•      1 grote eidooier
•      1 tl citroensap
•      150 ml olijfolie (extra virgin)

Pureer de knoflooktenen met 1 tl zout. 
Doe het mengsel in een keukenmachine of staafmixer.
Voeg de eierdooier en het citroensap toe en meng alles tot een gladde massa.
Voeg druppelsgewijs olijfolie toe terwijl de mixer draait totdat je een gebonden saus krijgt.
 
Door: Nanneke  Schreurs, Optimal Health
www.optimalhealth.nl 

Trefwoorden van dit artikel: detoxen, recept, artisjokken
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wel heel veel zout!!!!

Snet, 09 oktober 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?