Tips voor een goede mondverzorging
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een goede mondverzorging, maar wat is nou echt nodig en waar is het goed voor?
Tanden poetsen
Op tanden die niet gepoetst worden ontstaat een laagje tandplaque. Tandplaque bevat onder andere bacteriën en etensresten. Sommige van die bacteriën scheiden zuren uit, hierdoor lost het glazuur van de tand waarop de tandplaque zit gemakkelijker op en is de tand niet meer beschermd en kan een gaatje ontstaan.
Door te poetsen verwijder je de plaque, maar alleen van de tanden die je goed raakt. Je moet er dus voor zorgen dat je hele gebit aandacht krijgt. Nog enkele tips:
1. Poets niet te hard, want dan poets je zelf je glazuur eraf. Er zijn tandenborstels waarmee je te hard poetsen kunt voorkomen omdat deze dan bijvoorbeeld doorbuigen.
2. Vervang je tandenborstel elke drie maanden. De poetsharen zijn dan deels versleten, maar ook zit de borstel vol met bacteriën.
3. Poets twee keer per dag, twee minuten, met tandpasta met fluoride. De fluoride versterkt je tandglazuur en helpt bij het herstel van (beginnende) gaatjes. Er zijn mensen die zeggen dat fluoride niet goed voor je is, maar het gebruik ervan in tandpasta is bewezen effectief voor een gezond gebit. Omdat fluoride ook de goede bacteriën doodt moet je niet vaker dan 2 of 3 keer per dag je tanden poetsen en de tandpasta nooit doorslikken. Voor kinderen zijn overigens speciale tandpasta's met minder fluoride.
4. Poets niet direct na een maaltijd, zeker wanneer je fruit of zure dranken hebt genuttigd (je poetst dan het glazuur van je tanden omdat dit door de zuren is opgelost). Geef je speeksel een uur de tijd om het zuur te neutraliseren voordat je gaat poetsen.
5. Elektrisch of 'gewoon' poetsen maakt in principe niet uit, als je het maar goed doet. Met een elektrische borstel kan het wel eenvoudiger zijn om al je tanden aan alle kanten goed te poetsen.
6. Poets ook je tandvlees, je gehemelte en je tong. Hierdoor verwijder je ook de bacteriën die zich daar verzameld hebben.
En hoe zit het met flossen en mondwater?
Als je overal met de tandenborstel goed bij kunt heeft flossen niet veel meerwaarde, want je haalt er etensresten en plaque mee weg, net als met de borstel. Als er plekjes zijn waar je met de borstel niet goed bij kunt is flossen wel aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld ook na het eten even flossen omdat je dan nog niet mag poetsen en toch graag iets aan je gebit wilt doen.
Mondwater doodt bacteriën in je mond, de slechte, maar ook de goede. Net als tandpasta moet je
mondwater dus ook niet te vaak gebruiken. Mondwater geeft wel een fris gevoel, maar is voor de meeste mensen overbodig wanneer goed gepoetst en eventueel geflost wordt. Als poetsen (en eventueel flossen) niet voldoende is zal de tandarts dat aangeven.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Hoe zit het dan met dat je niet mag poetsen na het eten.Wanneer mag je dat dan wel?
dori, 17 juli 2013
Ik mis in dit hele verhaal het gebruik van stokers of ragers om tussen de tanden en kiezen te reinigen! De tandenborstel bereikt maar 55% van het gebit en de overige 45% zit tussen de tanden en kiezen in! Het is dus belangrijk om elke dag een stoker/rager zoals de Soft Picks van Gum te gebruiken. Ook 2 minuten poetsen is lang niet voldoende! Met een elektrische borstel ben je al snel zo'n 4 minuten bezig! Ik hoop dat jullie de informatie kunnen gebruiken!
Met vriendelijke groet,
Ellen Ineke, preventie assistente.
Ellen Ineke, 16 juli 2013