Mythen over afvallen

Mythen over afvallen

Het is altijd goed om gekoesterde ideeën of overtuigingen die worden aangenomen als feiten eens te checken. Lees verder en leer meer over diëten en het op een gezonde manier verliezen van gewicht.

Veel stellingen blijken helemaal niet juist, maar gewoon ideeën die telkens weer worden herhaald door invloedrijke groepen of personen, zodat je na verloop van tijd denkt dat het feiten zijn. Dit is ook het geval als het gaat om voeding en gewichtsverlies. Er zijn veel aangenomen beweringen die niet kloppen en je zelfs belemmeren in het bereiken van je doelen. 

Een kleine gedragsverandering leidt tot blijvend gewichtsverlies
Het wordt aangeraden om geleidelijk af te vallen door het aanbrengen van kleine veranderingen op een dag om je te helpen meer te bewegen of minder te eten met als uiteindelijk doel: het verliezen van gewicht. Wanneer je bijvoorbeeld iedere dag 2 kilometer wandelt verbrandt je 100 calorieën en in theorie zou dit leiden tot bijna 50 kg gewichtsverlies in 5 jaar tijd. Maar in werkelijkheid blijkt zo’n gedragsverandering te leiden tot slechts 10 kg gewichtsverlies, omdat veranderingen in lichaamsgewicht op hetzelfde moment veranderen als de energiebehoefte van je lichaam. Om wezenlijke verandering van je lichaam te bereiken kun je met een kleine gedragsaanpassing niet  het gewenste doel behalen. Je kunt wel het best kiezen voor kleine veranderingen, maar blijf hiermee doorgaan. Verander steeds wat meer, dus zowel in je eetpatroon als in je beweegpatroon en je zult steeds meer aanpassingen moeten doen om je doel te bereiken.

Snacken betekent aankomen
Snacken lijkt misschien wel een grote vijand tegen gewichtsverlies, maar het hoeft helemaal niet zo te zijn. Gemiddeld halen we zo’n 25% van onze energiebehoefte uit snacken, dus als je het juiste product kiest kan het daadwerkelijk zorgen voor een verbetering van onze voeding. Daarnaast helpt snacken ons ook om de eetlust te remmen waardoor we niet teveel eten tijdens maaltijden. Onderzoeken naar het overslaan van tussendoortjes en maaltijden hebben uitgewezen dat de grootste groep ‘snackers’ vrouwen met een normaal postuur betrof. Voor snacken geldt eigenlijk: wie slim snackt, komt niet aan in gewicht.

Stel realistische gewichtsdoelen 
Het lijkt een goed advies, nietwaar?  Stel realistische gewichtsverlies doelen, zodat je niet al te gefrustreerd bezig bent om onrealistische doelen te bereiken. Hoe  realistisch of onrealistisch je gewichtsdoel is, heeft geen invloed op hoeveel gewicht je uiteindelijk verliest, maar wel invloed op je motivatie. Uit studies blijkt dat een gewichtsverlies van 25% lager dan het realistische doel ervoor zorgt dat je meer inspanning levert en beter beloond wordt met als resultaat meer gewichtsverlies na 1,5 jaar. Wees dus niet bang om een scherp doel voor jezelf op te stellen, want je zult er waarschijnlijk meer gemotiveerd door worden en beter slagen. Zorg er wel voor dat het afvallen op een gezonde manier gebeurt!

Het eten van groenten en fruit is het geheim van gewichtsverlies
Het eten van meer groenten en fruit is een belangrijke strategie voor het stimuleren van het gewichtsverlies, omdat het over het algemeen voedingsmiddelen zijn met een hoog water- en vezelgehalte en laag in calorieën per gram. Maar het eten ervan is geen garantie voor gewichtsverlies. Een studie uit 2014 die diverse onderzoeken over het eten van groeten en gewichtsverlies heeft beoordeeld concludeerde ook dat het eten van groeten en fruit geen direct verband heeft met het verliezen van gewicht. Het toevoegen van groeten en fruit aan je dieet leidt dus niet tot gewichtsverlies wanneer het geen vervanging is van een calorierijk product of zonder extra beweging.

Beoordeel je motivatie voordat je begint
Als je denkt dat het nodig is om gewicht te verliezen, ga dan gewoon aan de slag. De perfecte timing zal er nooit zijn en je bent er waarschijnlijk nooit helemaal klaar voor. Het wordt steeds gebruikelijker om voor het starten van een gezondheidsdoel iemands bereidheid tot verandering te beoordelen, maar de motivatie voor het starten blijkt geen invloed te hebben op de mate van gewichtsverlies of duurzaam succes. Het lijkt erop dat de enige barrière bij aanvang de keuze is om te starten of niet. Wanneer je er klaar voor bent om te starten, doe het dan gewoon. 

Je mag zoveel eten als je wil met een dieet laag in koolhydraten
Velen denken dat het onbeperkt mogen eten een voordelen van een dieet met weinig koolhydraten is, maar dat is eigenlijk een grote misvatting. Diëten met een laag koolhydraat gehalte bevatten veel vet en eiwit, twee zeer verzadigende componenten van voedsel. Hierdoor blijken koolhydraatarme diëten zelfden minder calorieën te bevatten.  Vaak wordt er geadviseerd om te eten tot je een voldaan gevoel hebt en er is dus een groot verschil tussen ‘een voldaan gevoel’ en ‘eten zoveel je wilt’. Vetrijke voedingsmiddelen worden vaker geconsumeerd in een koolhydraatarm dieet en zijn hoog in calorieën. Overeten is vrij gemakkelijk als je niet kunt luisteren naar je eigen lichamelijke signalen van verzadiging. Wanneer je graag gewicht wilt verliezen is het beheersen van calorieën van primair belang, daarbij is de verdeling in macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) belangrijk, maar secundair.

Er zijn voedingsmiddelen die vet verbranden
Iedere verschijnt er wel ergens een lijst met ‘essentiële’ vetverbranders als het gaat om voedingsmiddelen. De waarheid is dat de lijst met vetverbrandende voedingsmiddelen maar zeer kort is en zich beperkt tot een enkeling, waarvan de werking nog niet voldoende bewezen is, namelijk groene thee en hete pepers. De meeste andere voedingsmiddelen die worden bestempeld als ‘vetverbrander’ zijn vaak laag in calorieën en koolhydraten en bevatten veel vezels en/ of eiwitten. Deze voedingsmiddelen bezitten eigenschappen die invloed hebben op hormonen die het gewichtsverlies kunnen optimaliseren en ondersteunen, maar ze stimuleren het lichaam niet om meer vet te verbranden.


Trefwoorden van dit artikel: gewichtsverlies, gezond afvallen
 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?