5 onzinnige afvaladviezen

5 onzinnige afvaladviezen

Afvallen, in de media word je doodgegooid met het onderwerp. Tips, artikelen, dieetboeken en zelfs volledige tv-programma’s zijn gewijd aan gewichtsverlies. Met zoveel aandacht voor afvallen zou je denken dat we inmiddels weten wat wel en wat niet werkt. Toch blijven bepaalde dieetmythes hardnekkig de ronde doen. Leontien rekent er voorgoed mee af.

Mythe 1: Maaltijden overslaan versnelt gewichtsverlies
De sleutel naar permanent gewichtsverlies is zoveel mogelijk maaltijden overslaan. Nee! Dit vormt juist de hoofdreden waarom mensen er niet in slagen af te vallen. Uit onderzoek blijkt er een sterke relatie bestaat tussen maaltijden skippen - in het bijzonder het ontbijt – en minder maaltijden per dag consumeren en overgewicht.

Mythe 2: Na 8 uur ’s avonds tikken calorieën extra hard aan

Veel mensen zijn er heilig van overtuigd dat de calorieën die ze laat op de avond consumeren in vet worden omgezet terwijl ze slapen. Volgens diëtisten klopt dit niet. Het energieverbruik van de lichaam en de vertering van voeding blijft hetzelfde op elk moment van de dag (of nacht). De energie die je in de avond opslaat, verbruik je simpelweg de volgende dag. Het gaat er niet om wanneer je eet, maar wat en hoeveel je eet en hoeveel van de ingenomen calorieën je verbrandt met lichamelijke activiteit gedurende de dag. Dit alles bepaalt hoeveel je aankomt of afvalt.

Mythe 3: Bepaalde voeding verbrandt vet

Door de jaren heen hebben diëtengoeroes uiteenlopende voedingitems aangeprezen als hét wondermiddel om kilo’s te verliezen: grapefruits, selderij, eieren, koolsoep, ananas, komkommers. Hoewel deze voedingsmiddelen belangrijke vitaminen en mineralen bevatten en ze in elk gevarieerd voedingspatroon voor zouden moeten komen, laten ze niet op magische wijze vet in je lichaam verdwijnen door er simpelweg op te kauwen en door te slikken.

Mythe 4: Ga sporten wanneer je honger hebt

Als je gaat sporten zonder voldoende brandstoffen, verbrandt je lichaam niet exclusief vet. Je lichaam gaat spierweefsel verbruiken. Een afname van spierweefsel zorgt voor een vertraagd metabolisme, waardoor gewichtsverlies alleen maar moeilijker wordt.

Mythe 5: Bepaalde voeding maakt je dik

Net als dat het consumeren van bijvoorbeeld grapefruits niet het vet op je buik doet verdwijnen, bestaat er andersom geen voeding die een onmiddellijke gewichtstoename kan veroorzaken. Noten, rood vlees of melkproducten staan hier onterecht om bekend. Deze producten bevatten goede vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Als je ze met mate consumeert kunnen ze gerust een onderdeel vormen van een gezond voedingspatroon.

TIP - Lees ook Stop met diëten en ga leven

Trefwoorden van dit artikel: afvallen, overgewicht, gewichtsverlies, dieet
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?