Denk jezelf dun

Denk jezelf dun

Ben je ervan overtuigd dat je te dik bent – ook al is dat misschien helemaal niet zo? Wist je dat alleen dat denken al invloed heeft op je gewicht? Als je jezelf ziet als een dikzakje, is de kans groot dat je ook echt aankomt. Vijf tips voor een beter zelfbeeld én dus tegen aankomen.

Uit een nieuw onderzoek van de Journal of Obesity blijkt dat vrouwen met een normaal gewicht die denken dat ze te dik zijn, lopen grotere kans om ook echt te dik te worden. De wetenschappers volgden tien jaar lang ruim 1000 vrouwen vanaf hun tienertijd. Bijna zes van de tien meisjes die zichzelf te dik vonden, werden ook echt te dik in die tien jaar – terwijl van de meisjes die een goed zelfbeeld hadden, maar drie van de tien te zwaar werden.

Een verkeerd zelfbeeld kan ervoor zorgen dat vrouwen meer gaan sporten, maar uit het onderzoek bleek dat die beweging niet opwoog tegen uitwerkingen van het negatieve zelfbeeld. Een van de verklaringen voor het aankomen is stress vanwege het slechte zelfbeeld. Van stress kun je aankomen. Maar belangrijker: mensen zijn geneigd zichzelf te gedragen naar hoe we naar onszelf kijken. Dus als we denken dat we slome dikkerdjes zijn, is de kans groter dat we ook ongezond gaan eten en ons gaan gedragen als slome dikkerdjes.

De oplossing is dus eigenlijk heel simpel: weet je dat je een normaal, gezond gewicht hebt, maar vind je jezelf desondanks te dik? Probeer om te denken! Dat is lang niet makkelijk. Daarom hier vijf tips.

1. Kijk naar hoe je wilt zijn

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is dubbel en dwars bewezen dat het helpt: hang een prikbord vol met foto's van vrouwen die eruit zien zoals jij eruit wilt zien. Blijf daarbij realistisch. Hang er geen graatmagere modellen op. Maar gewoon sterke, sportieve vrouwen. Door daar iedere dag naar te kijken, raak je gestimuleerd om er zelf ook zo uit te zien. Je krijgt minder het gevoel dat je sloom en dik bent. Die fitte vrouwen doen er immers ook van alles voor om er goed uit te zien, dat wil jij dus ook! Na verloop van tijd zul je merken dat je zelf misschien wel meer op die vrouwen lijkt dan je ooit dacht. Je hoeft er niet eens voor af te vallen. Als je hun levensstijl overneemt, voel je je al gezonder en wordt je negatieve zelfbeeld wat bijgesteld.

2. Schrijf het op

Wil je een paar kilo kwijt? Schrijf het dan op! En maak een plan hoe je dat wilt bereiken. Zorg voor een realistisch en overzichtelijk doel, dus niet “twintig kilo afvallen” zonder termijn, maar liever “drie kilo afvallen in een maand”. Het is veel makkelijker en stimulerender om je aan je plan te houden als het doel niet onmogelijk te bereiken is. Bovendien zul je merken dat als je opschrijft wat je wel en niet eten mag (en gun jezelf alsjeblieft zo nu en dan een tussendoortje) het makkelijker is je eraan te houden dan wanneer je niks opschrijft en maar een beetje aanklooit. Lukt het je om die drie kilo in een maand af te vallen? Zie je wel dat je het kunt! Heel goed voor je zelfbeeld.

3. Fop je maag

Heb je altijd het gevoel dat je honger houdt als je maar een kleine portie op je bord schept? En voel je je dik als je dan een tweede portie neemt? Koop kleinere borden. Een kleiner bord lijkt sneller vol. Je hebt het gevoel dat je veel eet, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Uit onderzoek blijkt dat je ook eerder verzadigd bent als je van kleinere borden eet. Je hoeft dus helemaal niet minder te gaan eten dan je al deed, je voelt je er gewoon beter bij als het lijkt alsof je een vol bord eten voor je hebt.

4. Maak fitte vrienden

Wat ook enorm helpt: fitte vrienden. Heb jij veel vrienden met overgewicht? Dan is de kans groot dat ze jouw levensstijl ook beïnvloeden. Niet alleen door altijd veel snacks te serveren, maar ook in je hoofd. Je spiegelt jezelf automatisch aan je vrienden, waardoor je denkt dat je net zo dik bent als zij. Fitte, slanke vrienden zorgen voor een positiever zelfbeeld. Bovendien zul je met fitte vrienden eerder sportieve activiteiten ondernemen dan met niet-fitte vrienden. Natuurlijk hoef je vriendschappen met wat dikkere mensen niet te verbreken, maar een paar fitte mensen in je vriendenkring kunnen voor een enorme boost in je zelfbeeld zorgen.

4. Wees rommelig

Wil je toch waken voor teveel snoepen en snacken? Dan is daar ook een mentaal trucje voor: de allerbeste manier om niet naar een reep chocolade te grijpen, is de aanblik van allerlei snoeppapiertjes op je bureau. Die herinneren je aan het snoep en de chocolade die je al eerder gegeten hebt. Uit onderzoek blijkt dat je dan ook echt minder gaat snoepen: in 2010 is een artikel gepubliceerd in Appetite waaruit blijkt dat je maar liefst 40 procent minder behoefte hebt aan tussendoortjes als je de wikkels van vorige snacks niet meteen weggooit, maar in je blikveld laat liggen.

Bron: womenshealthmag

Foto: Chris Fritz

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, eten en drinken, afvallen, zelfbeeld
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

en waarom precies moet je dun zijn? wees blij dat je lichaam werkt zoals het moet en dat je gezond bent.

n, 29 november 2018

Waarom hoor je nooit wat over meiden die dik zijn, maar zichzelf lelijk mager vinden? Ik zelf ben gewoon dik, en dat boeit me niet, Ben er onmogelijk blij mee, veel meer als met mijn "ikje". Maar mijn vriendin is wat afgevallen deze winter en nu 'past ze niet meer in haar leuke kleding!' zoals ze dat zelf zegt. En ze was, net als ik ben, zeer tevreden over haar lijf. Het klinkt mij in de oren als een soort omgekeerde anorexia; een dik iemand die zichzelf te dun vind als ze in de spiegel kijkt.... Weten jullie daar een verklaring voor?

Sijts, 08 april 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?