Waarom we meer bananen zouden moeten eten

Waarom we meer bananen zouden moeten eten

Bananen hebben over het algemeen een minder goede reputatie dan andere fruitsoorten. Bananen zouden zelfs ongezond zijn en erg slecht voor de lijn. Gelukkig kloppen deze gedachten helemaal niet en kan je met een gerust hart elke dag een banaan eten.

Bananen bevatten een hoog kalium gehalte, waardoor ze goed zijn voor het hart. Daarnaast bevatten ze stoffen (sterolen) die goed zijn voor het cholesterolgehalte en de vezels verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn bananen een uitstekende keuze voor duursporters vanwege de vele vitaminen en mineralen, ze zijn makkelijk om mee te nemen en makkelijk op te eten. Uit studies blijkt zelfs dat het eten van een halve banaan per kwartier een duursporter meer energie geeft dan welk energiedrankje dan ook.  Hier volgen nog veel meer redenen waarom bananen gezond zijn.

 1. Bananen voorkomen een te hoge bloeddruk
  Bananen zitten vol met het mineraal kalium. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen. In 1 banaan zit ongeveer 467 mg van dit belangrijke mineraal en dat is veel. Wanneer je 1 banaan eet heb je al 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen!
 2. Bananen geven een flinke energieboost
  Door natuurlijke suikers krijg je een flinke energieboost. In een banaan zitten suikers die snel door je lichaam worden opgenomen, waardoor je snel energie krijgt. Andere suikers in een banaan worden juist langzaam door je lichaam opgenomen en zorgen voor langdurige energie. Het is een ideaal product voor het sporten.
 3. Bananen helpen tegen een kater
  Heb je toch net wat teveel gedronken gisteren? Dan kan een banaan helpen om je kater sneller kwijt te raken. De beste manier is om een banaan in de vorm van een milkshake te drinken en je bent zo weer in topvorm.
 4. Bananen ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren
  Zenuwen en spieren moeten goed samenwerken bij alles wat je doet. Tenslotte heb je bij elke beweging zowel je spieren als je zenuwstelsel nodig. Door het eten van bananen wordt de samenwerking tussen zenuwen en spieren soepeler. Het is de vitamine B6 die hiervoor zorgt. In 1 banaan zit wel 34% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B6.
 5. Bananen helpen tegen een slecht humeur
  Alle vrouwen hebben er wel eens last van, vooral tijdens de menstruatie: een slecht humeur. Eet eens een banaan tijdens deze periode en je zult merken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen! Deze stemmingswisselingen worden namelijk vaak veroorzaakt door een bloedsuikerspiegel die niet gelijkmatig is. De eerder besproken vitamine B6 zorgt ervoro dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dus je humeur verbetert.
 6. Bananen helpen bij angst, depressie en slaapproblemen
  In banaan zit een aminozuur (tryptofaan) die de aanmaak van serotonine bevordert. Serotonine is een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft en je beter (blijer) doet voelen. Het tryptofaan in banaan wordt het best door je lichaam opgenomen als je het in combinatie eet met voedsel rijk aan koolhydraten, zoals rijst, pasta en bonen.
 7. Bananen helpen bij diaree
  In banaan zitten oplosbare vezels zoals pectine. Als je last hebt van diaree helpt pectine je stoelgang verbeteren. Voor een beter resultaat, om de werking van pectine te stimuleren, kun je het best de banaan even bakken voordat je hem opeet. Hierdoor worden de vezels beter door je lichaam opgenomen.
 8. Bananen beschermen je maag tegen maagzuur 
  Bananen werken als een anacidum. Dit is een stof dat het maagzuur tegenwerkt. Hiermee neutraliseren bananen het maagzuur waardoor er geen maagzweer gevormd kan worden.

Dus? Ga lekker bananen eten! Ze zijn lekker, gezond en geven je een goed gevoel.

Trefwoorden van dit artikel: gezonde voeding, bananen, vitaminen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?