Een boodschappenkar vol omega 3 vetzuren

Een boodschappenkar vol omega 3 vetzuren

Er wordt van alles over omega 3 geschreven, maar waarom je het nodig hebt en waar het in zit is veel mensen nog steeds niet duidelijk. Leontien.nl maakt het makkelijk voor je door een boodschappenlijstje te maken. Bij het afrekenen zit je tas bomvol omega 3 vetzuren.

Omega 3 is een vetzuur van het goede meervoudig onverzadigde type. Een paar goede eigenschappen:

  • remt ontstekingen
  • goed voor hart- en bloedvaten
  • bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel
  • gaat vorming van bloedstolsels tegen
  • goed voor je hersenen

Je lichaam heeft omega 3 nodig, maar kan het niet zelf aanmaken. Daarom moet je er voor zorgen dat je genoeg voeding consumeert waar dit belangrijke vetzuur in zit. Helaas komt de gemiddelde Nederlander niet aan zijn dagelijks benodigde portie omega 3. Terwijl je met twee keer in de week vis eten, waarvan één keer vette vis, al genoeg omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Zo moeilijk is het dus niet. Zet de volgende producten regelmatig op je boodschappenlijst en het wordt helemaal een fluitje van een cent.

 

  • Walnoten
  • Columbuseieren
    Dit zijn eieren van kippen die rijke omega-3 bronnen eten, zoals postelein. Hierdoor bevatten deze eieren, ongeveer 20 keer meer omega-3 dan eieren van graangevoede kippen.
  • Vette koudwater-zeevis
    Vis als makreel, haring, zalm, ansjovis en sardine is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Ook vette vis als tonijn bevat omega 3, maar in wat minder hoge mate. Leuk om te weten is dat vissen deze vetzuren niet zelf aanmaken. Ze verkrijgen ze via de algen die ze consumeren. Daarom zouden gevangen vissen meer omega 3 bevatten dan gekweekte vissen.
  • Bruine bonen
  • Zuivelproducten verrijkt met omega 3
    In supermarkten kun je melk of boter kopen, die verrijkt is met omega 3. Dit kan handig zijn voor kinderen die bijvoorbeeld niet van vis houden. Zo krijgen ze toch omega 3 binnen. Biologische melk bevat ook meer omega 3 dan gewone melk, omdat de melk afkomstig is van koeien die gras grazen.
  • Plantaardige oliën
    Bak en braad met oliën die rijk zijn aan omega 3 vetzuren zoals lijnzaad-, Sacha-Inchie, walnoot-, of hennepzaadolie.
  • Spinazie
    Je zou het niet zeggen maar ook groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie of boerenkool bevatten goede vetzuren.
  • Zeewier en algen
  • Brood verrijkt met omega 3
    Je kunt goede vetzuren het beste uit vis of groene bladgroenten halen. Maar als je niet aan je benodigde dagelijkse portie komt, kan met omega 3 verrijkte voeding een uitkomst zijn.
  • Sesamzaad/lijnzaad/pompoenpitten
  • Sojaproducten

Trefwoorden van dit artikel: omega 3, vetzuren, vette vis, cholesterol
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Omega 3 uit plantaardige voeding wordt nauwelijks door het lichaam geabsorbeerd helaas.

Casper, 23 september 2019

hoe zit het dan met het koken / verhitten van het omega / columbus ei? want dat zou dan ook het omega 3 gehalte moeten afnemen.

maarten, 30 september 2013

Vrij bizar inderdaad dat je mensen aanraadt te bakken in olieen waarvan inmiddels heel duidelijk is dat ze flink giftig worden als je zet verhit, niet doen dus. Genoemde olieen zijn fantastisch, maar dan natuurlijk alleen voor koud/ lauw gebruik. Bakken doe je natuurlijk in kokosolie Leontien! Veel Omega3 en wel supergoed bestand tegen hoge temperaturen. Verder leuk artikel

SvZff, 11 april 2013

Bakken en braden in olie die veel omega 3 bevat heeft geen zin. Door verhitting verdwijnt een groot deel van de positieve effecten. Die oliën zijn geschikt om bijvoorbeeld koud over een salade te gieten. Zelf doe ik bijvoorbeeld twee eetlepels lijnzaadolie door mijn dagelijkse portie magere kwark.

AZ, 06 juni 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?