Lang tv-kijken is schadelijk voor het hart

Lang tv-kijken is schadelijk voor het hart

Erg verrassend is het niet, maar het is nu wetenschappelijk aangetoond dat de mens niet gemaakt is voor een zittend leven. Te lang televisie kijken doet namelijk de risico's op hart- en vaatziekten toenemen. Het is net zo schadelijk voor de gezondheid van mensen als bijvoorbeeld roken en overgewicht.

Uit een onderzoek uitgevoerd door een Australisch wetenschappelijk team zou elk uur dat er per dag meer televisie wordt gekeken de kansen op hart- en vaatziekten met 18% doen toenemen. Het is de eerste studie dat het verband tussen beeldschermtijd en hartaanvallen bestudeert. De onderzoekers zijn niet over één nachtje ijs gegaan, want de studie werd erg breed gevoerd.

Duidelijk verband
Het televisiegedrag van 8.800 volwassenen werd gedurende een periode van maar liefst zes maanden gevolgd. De daaruit voortgekomen cijfers werden vervolgens gerelateerd aan de cijfers in verband met hart- en vaatziekten. Het verband tussen het kijkgedrag van de onderzochten en een (vroegtijdige) dood als gevolg van hart- en vaatziekten bleek overduidelijk.
Wie gemiddeld meer dan vier uur per dag televisie keek, had een 80% groter risico op het sterven als gevolg van hartproblemen dan diegenen die minder dan twee uur per dag naar het scherm keken.

Cholesterol
De wetenschappers stellen dat het menselijk lichaam gemaakt is om te bewegen en niet om dagelijks lang te zitten. Volgens hoofdonderzoeker, David Dunstan, is dat slecht voor de suikerspiegel en het cholesterol. Hij is dan ook van mening dat televisie kijken net zo slecht is als roken, slecht eten, een hoog cholesterol of overgewicht.

Bewegen
De resultaten van het onderzoek zijn ook van toepassing op werknemers die vaak achter hun computer zitten. Dunstan adviseert vooral om verlengde periodes van zittende activiteiten te vermijden. Die moeten af en toe onderbroken worden door een vorm van lichaamsbeweging.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?