Alcohol is goed

Alcohol is goed

Alcohol is heel goed voor je, mits je er op een verstandige manier mee omgaat. Dan kan het je gezondheid zelfs versterken! Uit recente onderzoeken naar gezonde voeding blijkt namelijk dat gematigde alcoholconsumptie je gezondheid kan verbeteren en zelfs kan leiden tot een langer leven.

Maar voor je nu een hele fles bubbels achterover gaat slaan, moet je er wel even bij stilstaan dat 'met mate' de sleutelwoorden zijn. Dat betekent één drankje per dag voor de gemiddelde vrouw en twee drankjes per dag voor de gemiddelde man. Als je je daar aan houdt, dan profiteer je van de voordelen van alcohol drinken – die er dus wel degelijk zijn!

Dit zijn vijf voordelen van een glaasje per dag:

1. Bescherm je hart

Rode wijn wordt al lang gezien als dé drank om je hart gezond te houden. Maar je hoeft geen fles Merlot open te trekken om je hart te beschermen. Gematigde inname van elk soort alcohol kan ervoor zorgen dat het risico op hartproblemen met veertig procent afneemt. Dat blijkt uit een overzicht van meer dan honderd onderzoeken van de Harvard School of Public Health.

Dat komt zo: Alcohol zorgt voor verhoging van goed cholesterol (HDL) in je bloed. Het verlaagt slecht cholesterol (LDL) en verkleint de kans op verstopte bloedvaten en daarmee hartaanvallen.

Drink dit: Pinot Noir. Daar zitten van alle soorten alcohol de meeste antioxidanten in die je lichaam beschermen. Maar niet meer dan één glaasje, dus.

2. Ga buikvetjes tegen

Een bierbuik? Dat krijg je alleen van heel veel drinken. Door regelmatig een kleine hoeveelheid alcohol te drinken, breekt je lichaam juist vet af. Uit een onderzoek in The Archives of Internal Medicine uit 2010 blijkt dat vrouwen die een of twee drankjes per dag dronken minder aankwamen dan vrouwen die dat niet deden.

Dat komt zo: Onderzoekers denken dat de lichamen van mensen die over een lange periode matig drinken anders reageren op het afbreken van vet dan de lichamen van mensen die alleen zo nu en dan tijdens een avondje uit veel drinken. Geregelde, matige drinkers verbranden hun buikvet makkelijker. Daarbij komt dat vrouwen die matig drinken geneigd zijn minder te eten, en dan vooral koolhydraten – waar je makkelijk van aankomt.

Drink dit: Een flesje light bier. Als je uit een flesje drinkt, neem je automatisch kleinere slokken en ben je geneigd minder te drinken dan uit een glas.

3. Verklein de kans op diabetes

Het klinkt ongelooflijk, maar het is echt zo: een drankje per dag kan je beschermen tegen diabetes. In 2005 is er een groot diabetesonderzoek gepubliceerd waaruit dat blijkt: kleine hoeveelheden alcohol verminderen de kans op diabetes. Ook hier geldt weer: een drankje per dag voor vrouwen, twee drankjes per dag voor mannen. Niet meer. Als je je daaraan houdt, loop je maar liefst dertig procent minder kans op diabetes type 2.

Dat komt zo: Alcohol zorgt ervoor dat het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van insuline stijgt. Met andere woorden: alcohol stimuleert de aanmaak van glucose in je lichaam, dat gebruikt kan worden als energie. Daardoor wordt de hoeveelheid suiker in je bloedbaan kleiner en loop je uiteindelijk minder kans op diabetes.

Drink dit: Een Bloody Mary. Je zult door de vullende tomatensap helemaal verzadigd zijn na eentje hiervan. Bovendien zijn de antioxidanten in de tomatensap nog eens extra gezond.

4. Stimuleer je hersenen

Je arme hoofd is vast bekend met de negatieve gevolgen van drinken. Maar als je slim drinkt, dan kan een beetje alcohol je hersenen juist beschermen tegen aftakeling. Onderzoekers van de Loyola University zijn daar achter gekomen: gematigde drinkers lopen 23 procent minder kans op cognitieve stoornissen, zoals Alzheimer en andere vormen van dementie, dan niet-drinkers.

Dat komt zo: Omdat gematigd drinken het niveau van goed cholesterol verhoogt, dachten de onderzoekers dat alcohol ook wel eens de bloedtoevoer naar de hersenen zou kunnen verbeteren. Alcohol zou op die manier de hersencellen sterker maken door ze een beetje onder druk te zetten, en daardoor zouden die cellen ook met grotere stressfactoren om kunnen gaan – zoals dementie. Hun hypothese bleek na onderzoek te kloppen.

Drink dit: Wijn. Dit is het beste drankje om je hersencellen een boost te geven, ontdekten de wetenschappers van de Loyola University. Stukken beter dan bier of sterke drank.

5. Zeg galstenen vaarwel

Galstenen – kiezelachtige dingen die zich vormen aan de binnenkant van je galblaas en vooral bestaan uit hard geworden cholesterol – kunnen zorgen voor pijn of kramp in je maag. Dat vervelende gevoel kun je voorkomen door iedere dag een glaasje alcohol te drinken. Onderzoeken wijzen uit dat regelmatige, gematigde alcoholconsumptie (vijf tot zeven dagen per week) het risico op galstenen aanzienlijk verkleint. Mensen die onregelmatig alcohol drinken (een tot twee dagen per week) hebben dit voordeel niet.

Dat komt zo: Je hebt hiervoor al gelezen dat alcohol het niveau van goed cholesterol in je bloed laat stijgen. Dat heeft ook invloed op cholesterol in de galblaas. Daarbij komt dat galstenen een van de grote risico's is als je overgewicht hebt, dus gematigd drinken heeft hier twee voordelen!

Drink dit: Wijn. Daar zitten ook nog eens antioxidanten in, die ook goed zijn voor je gezondheid.

Bron: Livestrong.com

Foto: DavidKenny

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, alcohol, antioxidanten, cholesterol
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie van Naomie is onzin. En dan al die taalfouten in haar stukje en schrijven over goed kunnen leren.

Sandra, 26 juli 2012

Hoi leontien!!! Ik vind dit allemaal heel intresant nog steeds ,ik heb namelijk korte termijn geheugen ,veel mensen die niet weten wat dat in houd lache vaak daarom , Ik kan even goed leren ,daarom deze artiekellen doen mij echt goed ,dus ook voor mijn hersens . groetjes van naomi ngadimin

naomi, 05 juli 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?